Catalunya Diari

Mig miler de persones surten al carrer a Lleida per reclamar més igualtat, més ocupació i millors salaris i pensions

CCOO i UGT rebutgen la bretxa salarial entre homes i dones, la precarietat laboral al sector carni i la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors

Imatge des de dalt de la manifestació de l'1 de maig a Lleida.
Imatge des de dalt de la manifestació de l'1 de maig a Lleida. | LleidaDiari.cat

Mig miler de persones (mil segons els sindicats) han sortit aquest dimarts 1 de maig al carrer a Lleida per reclamar més igualtat, més ocupació, millors salaris i millors pensions, en una manifestació organitzada per CCOO de les Terres de Lleida i la UGT sota el lema 'Ara ens toca a nosaltres'. Durant la manifestació, que ha sortit de la plaça del Treball i ha recorregut els carrers de la ciutat fins a arribar a la rambla de Ferran, s'ha reclamat que es respectin també els drets nacionals i de les dones. La secretària general de CCOO a les Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, ha criticat la bretxa salarial entre homes i dones, la precarietat laboral al sector carni i la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. El secretari general de la UGT a Lleida, José Luis Aguilà, ha recordat que quan la crisi va començar els treballadors van ser solidaris i que ara cal revertir la situació.

  

La secretària general de CCOO a les Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, ha explicat que ara toca a la classe treballadora recuperar salaris dignes i acabar amb la precarietat laboral. A les Terres de Lleida hi ha 22.400 aturats, nou de cada deu contractes que es fan són temporals i un de cada quatre dura menys d'una setmana. A les carreteres el 2017 han mort 12 treballadors lleidatans i 41 han patit accidents molt greus. Hi ha una bretxa salarial del 22,8% entre homes i dones i «ja n'hi ha prou», ha dit. «Cal que les empreses reparteixin els seus beneficis a la classe treballadora», ha reclamat. 

Una altra de les reivindicacions durant la manifestació ha estat la desigualtat entre homes i dones. «Cal polítiques reals per acabar amb la bretxa salarial i els pressupostos necessaris per acabar amb la violència de gènere. 'No és no'», ha dit Rodríguez. També recorden el conflicte amb el sector de la neteja. Hi ha empreses a Lleida que han reduït els treballadors i els que queden han de treballar més pel mateix sou. També critiquen l'«apanyo» que ha fet el govern amb les pensions. Asseguren que «no és suficient» i que cal assegurar el sistema públic de pensions. Finalment, exigeixen també que la campanya de la fruita enguany asseguri els drets laborals dels treballadors. L'any passat treballadors del camp a Seròs i la Granja d'Escarp van denunciar contractes i les males condicions dels allotjaments i es van manifestar. 


En aquest mateix sentit s'ha referit el secretari general de la UGT a Lleida, José Luis Aguilà, que denuncia que 10.000 persones a Lleida no tenen cap ingrés econòmic. Reivindiquen que cap conveni estigui per sota dels mil euros i lamenten que la classe treballadora sempre sigui la perdedora. «Quan la crisi va començar vam entendre que havíem de ser solidaris. Ara, si hi ha guanys, han de revertir als treballadors», ha reclamat. 

Segons les últimes dades, els treballadors de les Terres de Lleida han perdut un 7,5% de poder adquisitiu, i en sectors molt precaritzats i feminitzats s'ha arribat a una pèrdua del 15%. «Ara ens toca als treballadors recuperar la riquesa que estan tenint les empreses, que han crescut un 2,8%», asseguren.

El sector serveis i agroalimentari són els més afectats a Lleida. És per això que una de les reivindicacions aquest 1 de maig ha estat la precarietat al sector carni (falses cooperatives o falsos autònoms). A Lleida hi ha 15.000 treballadors agroalimentaris, expliquen els sindicats, i 3.000 treballen en falses cooperatives. Aquests últims poden guanyar fins al 40% menys del sou que un treballador a qui se li apliqui el conveni del sector. 


Comentaris

envia el comentari