Catalunya Diari

Més d'un miler de pares lleidatans poden gaudir de la paternitat de 8 setmanes

La mesura forma part del paquet de mesures aprovada pel Govern de l’Estat el passat 1 de març per afavorir la igualtat real entre dones i homes
Un pare amb el seu fill | Pixabay

L'ampliació a vuit setmanes dels permisos de paternitat entra en vigor aquest dilluns i serà efectiva per a tots els naixements que tinguin lloc des del dia 1 d'abril, tal com recull el Real Decret Llei sobre mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'ocupació aprovat pel Govern de l'Estat el passat 1 de març.

 

Aquesta mesura beneficiarà a 1.048 pares lleidatans que tindran a partir d'ara vuit setmanes de permís per paternitat en lloc de les cinc actuals. Hauran de gaudir les dues primeres setmanes al mateix temps que la mare e immediatament després del part o adopció. Les altres sis setmanes de permís, les podran repartir durant els primers dotze mesos.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Preveu l'ampliació del permís de paternitat de forma progressiva

El text aprovat pel Govern preveu l'ampliació del permís de paternitat de forma progressiva: a vuit setmanes aquest any 2019, a 12 setmanes el 2020 i a 16 el 2021, igualant d'aquesta manera les setze setmanes del permís de maternitat. És a dir, el 2021, tots dos progenitors podran gaudir de permisos iguals, de setze setmanes, intransferibles i remunerats.

 

L'objectiu d'aquesta mesura és garantir el dret de treballadores i treballadors a la conciliació de la vida familiar i personal i forma part del paquet de mesures incloses en el Real Decret Llei d'1 de març per promocionar el principi de corresponsabilitat entre ambdós progenitors i afavorir la consecució d'una igualtat real i efectiva entre homes i dones en tots els àmbits.

 

 

Els lletrats del Congrés avalen la tramitació del decret del permís de paternitat

A mitjans del mes de març, els lletrats del Congrés dels Diputats van donar llum verda a la tramitació del decret d’ampliació del permís de paternitat aprovat pel govern espanyol. Ho van fer en un informe ampliatori sol·licitat per la Mesa a instàncies del PP i de Ciutadans, que argumentaven que el decret no es podia tramitar perquè pretenia modificar una llei orgànica, i per tant de rang superior. 

 

Fruit d’aquest intent, el president del govern espanyolPedro Sánchez, va acusar els dos grups de la dreta de fer «oposició als espanyols» i de ser «insolidaris» i «sectaris». Els lletrats van dictar finalment que el decret es pot tramitar, i per tant se sotmetrà al criteri de la pròxima Diputació Permanent, que previsiblement l’aprovarà amb el suport dels grups de la moció de censura. El decret entrarà en vigor el dia 1 d’abril, tal com consta al seu text.

 Comentaris

envia el comentari