Catalunya Diari

Un miler de lleidatans es manifesten per una escola en català

Un miler de lleidatans es manifesten per una escola en català| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

Un miler de lleidatans s'han concentrat aquest dilluns a la Subdelegació del Govern a Lleida per protestar contra contra l’avantprojecte de la LOMCE que anuncià el ministre José Ignacio Wert la setmana passada, en la que el català passava a ser una llengua secundària en l'ensenyament. Durant la concentració a la Plaça de la Pau, organitzada per la plataforma 'Somescola.cat', s'han pogut sentir crits com 'Wert volem una Catalunya independent'.

  

A la manifestació també hi ha assistit l'alcalde de Lleida, acompanyat de les tinentes d’alcalde Marta Camps, Montse Parra, Sara Mestres i dels regidors Joan Gómez i Josep Barberà. El paer en cap ha afirmat que "el projecte de llei d’educació del govern de l’estat el que fa és atemptar contra un model educatiu català que s’ha demostrat com un marc d’integració i convivència creant una única comunitat en el nostre país, i a més, un model acadèmicament solvent. Crec que no hem de perdre el nostre model educatiu i lingüístic que ha estat reconegut com un model d’èxit des del punt de vista de ciutadania i d’aprenentatge". 

  

 

  

En el decurs de la concentració, dos estudiants de batxillerat han estat els encarregats de llegir un manifest que ha reivindicat la vigència del model educatiu de l’escola catalana i la solidesa de la immersió lingüística i la consideració com a llengua vehicular. El manifest ha remarcat que l’actual model lingüístic "ha contribuït de manera decisiva a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, llengua pròpia de Catalunya, respecte al castellà, en diferents àmbits". També subratlla que l’esmentat model "ha ajudat a mantenir la cohesió social del país i s’ha demostrat eficaç en l’acollida i l’arrelament dels infants i joves de les darreres onades immigratòries".

  

 

  

Somescola.cat demana que l’immersió lingüística continuï essent "un dels principals actius per aconseguir una societat cohesionada, en què no hi hagi separació entre comunitats ni discriminacions de cap mena" i per això rebutja "les sentències del Tribunal Suprem Espanyol contra l’escola catalana i les demandes que les han inspirades". En aquest sentit, "es fa una crida a continuar reforçant el model d’escola catalana i a lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill la nostra cultura i la nostra cohesió social".

  

 

  

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, també ha acudit a la protesta. Després que transcendís el text, el passat 4 de desembre, Reñé ja va assegurar que l’esborrany és un "atac frontal a la immersió lingüística en llengua catalana". En aquest sentit, afegí: "Es tracta d’una política de negació i menyspreu de la cultura i la llengua catalanes i un atac furibund per fer desaparèixer la ‘consciència lingüística’ compartida a tots els territoris de parla catalana".         
 

  

 
 

  

Reñé ha estat acompanyat pel vicepresident primer de la Diputació, Miquel Padilla; pel vicepresident quart, Josep R. Ibarz; per la vicepresidenta de l’IEI i portaveu de CiU a la Diputació, Rosa Pujol, pels diputats Antoni Navinés i Xavier Pont, i pel cap de l’Àrea de Planificació i Estratègia de la Diputació, Josep Gabarró.
 

  

 
 

  

Els municipis també es mobilitzen
 

  

A Balaguer, unes dues-centes persones han participat en la protesta en defensa de l’escola catalana. Sota el lema ‘Per un país de tots, escola en català’, representants de centres educatius, famílies, regidors de l’ajuntament i ciutadans a títol particular s’han sumat a la concentració. D’aquesta manera, la capital de la Noguera s’ha sumat als actes convocats arreu de Catalunya per la plataforma Somescola. El director del Ceip Gaspar de Portolà, Samuel Llobet, ha estat l’encarregat de llegir el manifest de Somescola.

  


Comentaris

envia el comentari