Catalunya Diari

Més de 2.400 persones en extrema vulnerabilitat necessiten ajuda humanitària a Lleida

El 17% dels usuaris que l'any 2018 van millorar la seva situació tornen a requerir el suport de l'entitat

Casa d'Acollida de Creu Roja a Tarragona
Imatge d'arxiu de la Creu Roja | Tarragona Digital

Un total de 2.424 persones en situació d'extrema vulnerabilitat van requerir l'ajut de la Creu Roja Lleida durant el 2018 i van rebre suport mitjançant el lliurament d'aliments, material escolar i ajudes econòmiques.

Tot i que els indicadors macroeconòmics apunten al fet que els anys de crisis han passat, aquestes dades constaten que la recuperació econòmica no ha arribat encara als sectors més vulnerables de la població. De fet, el 17,2% de persones que l'any passat no necessitaven ajuda, enguany la tornen a necessitar. Aquesta és una de les conclusions del 12è estudi de l'Observatori que duu per títol 'Pobresa intermitent i fragilitat social' i que han presentat aquest dimecres a Lleida la presidenta de Creu Roja Lleida, Dolors Curià, i la responsable de l'Observatori a Creu Roja Catalunya, Pilar Millán.

Una mostra de 169 persones enquestades

El document parteix d'una mostra de 169 persones enquestades telefònicament des de Creu Roja i que han estat ateses per l'entitat en programes per a persones en situació de vulnerabilitat a la demarcació de Lleida. Les enquestes s'han realitzat del 19 de març al 19 d'abril de 2019. Per minimitzar aquesta situació de pobresa intermitent i fragilitat social, durant l'any 2019 la Creu Roja ha fet una intervenció personalitzada a 448 persones en tota la demarcació, de les quals 166 s'han inserit laboralment (un 37%). El 70% d'aquestes persones han estat dones.

Majors de 50 anys i dones, col·lectius amb major cronicitat

Tot i que es tracta d'una dinàmica generalitzada, els grups més vulnerables a la cronificació de la seva situació de pobresa són les dones (un 59,2%) i el grup d'edat amb més dificultats és el de les persones de més de 50 anys. De fet, aquest col·lectiu, alerta Creu Roja, es troba en una clara situació de cronificació: el 58,8% de les persones d'entre 50 i 59 anys han necessitat ajuda el 2018 i també al 2019, un percentatge que arriba al 69,2% entre els majors de 60 anys. A més, el 55,6% de les persones enquestades tenen parella i descendència i el 14,2% són famílies monoparentals (mares amb descendència).

D'entre les persones que han tornat a necessitar ajuda el 2019, les que treballen (un 54,4%) superen les desocupades (un 45,4%). Es constata així, un cop més, que l'ocupació esdevé una condició necessària però insuficient per sortir de la situació de pobresa i que són la intensitat i la qualitat de la feina els factors fonamentals que incideixen en la recuperació de les persones. En aquest sentit, el 47% de les famílies ateses tenen uns ingressos que se situen per sota dels 600 euros mensuals, tot i que la mitjana mensual de despeses és de 734,46 euros.

Renda Garantida de Ciutadania, un dret encara en construcció

La Creu Roja destaca que el percentatge de lleidatans enquestats que no coneixen què és la Renda Garantida de la Ciutadania és del 46,8%, una xifra que demostra que es tracta d'un dret encara en construcció. Les persones que sí que la coneixen, el 36,7% ja la rep, però d'aquestes el 72,4% continuen necessitant l'ajuda de la Creu Roja. 

Pel que fa a les persones que l'han sol·licitat i se'ls ha denegat arriba al 21,6% i el principal motiu de denegació ha estat perquè treballen a jornada parcial o completa. D'altra banda, el procés per accedir-hi resulta complex de manera que el 29% de les persones enquestades a l'estudi demana assessorament en el procés de sol·licitud i tramitació de la prestació.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari