Catalunya Diari

Moció d'ICV per intentar pal·liar la segregació escolar a Lleida

Moció d'ICV per intentar pal·liar la segregació escolar a Lleida| Redacció - Fotografia: ICG Software Lleida

 Els motius per donar suport a la moció són els següents:
- En gairebé totes les zones de la ciutat hi ha un o dos centres que tenen una concentració superior al 50% d’alumnes d’origen immigrant.
 
- En totes les zones també hi ha centres, la majoria de titularitat privada, escassament coresponsabilitats en l’escolarització d’alumnes immigrats, per sota del 10%.
 
- Amb algunes excepcions, la majoria dels centres concertats només escolaritzen el 8,4% d’alumnes procedents del fet migratori, enfront del 25,6% que escolaritzen els de titularitat pública, és a dir, tres vegades més.
 
- La majoria de centres públics suporten també, a més del fet migratori, el pes dels alumnes amb necessitats educatives específiques, superiors en alguns casos al 50%, i que arriben en algun centre al 83%.
 
Segons l'alcaldable d'ICV a la Paeria, Eduard Baches, "tot i que les demandes del Síndic van dirigides al Departament d’Ensenyament, perquè sobre ell hi recau la màxima responsabilitat en matèria educativa, algunes de les mesures que proposa, i la problemàtica que aquesta situació de discriminació genera, estan totalment dins els àmbits de les responsabilitats municipals, tant en matèria d’educació, com en l’afavoriment de la cohesió social i la igualtat d’oportunitats".
 
Davant l'obertura del període de preinscripcions aquest mes, Josep Maria Carles, coordinador de l'Assemblea local d'ICV a Lleida, ha demanat que l'Ajuntament faci valer les seues competències en aquest àmbit amb celeritat: "La Paeria no es pot rentar les mans davant els greus desequilibris que pateixen els centres educatius de la ciutat i ha d'actuar d'urgència per evitar la guetització que es pateix en determinades escoles".
 
Acords que demana ICV
La moció presentada per ICV Lleida al registre de la Paeria aquest dilluns proposa als diferents grups polítics del Ple Municipal l’adopció dels següents acords:
- Demanar formalment al Departament d’Ensenyament que s’activin de forma urgent i decidida les mesures que la normativa ja preveu per tal de pal·liar la segregació escolar: reserva de places, assignacions, zonificació, adscripcions, increments i reduccions de ràtio, control de fraus, coresponsabilitat dels centres, projectes educatius, etc.
 
- Compatir des de l’àmbit municipal les mateixes responsabilitats que es demanen al Departament d’Ensenyament, i molt especialment les que li són més pròpies: zonificació, adscripcions, control de fraus i coresponsabilitat dels centres.
 
- De forma molt urgent, i tenint en compte l’obertura del període de preinscripcions en el mes de març, activar mesures urgents de xoc, d’entre les anteriors, per procurar que ja en el proper curs es pugui fer evident una millora de la situació.


Comentaris

envia el comentari