Catalunya Diari

El model liderat per investigadors lleidatans sobre estratègies en cribratge de càncer de mama, reconegut mundialment

La proposta conclou que és necessari desenvolupar mesures individualitzades per predir el risc de patir la malaltia i reduir efectes adversos i costos

Una revisió de divuit models d'arreu del món sobre estratègies en cribratge de càncer de mama ha valorat amb la qualificació més alta la proposta realitzada pel Grup de Recerca Biologia de Sistemes i Mètodes Estadístics per a la Recerca, de la Universitat de Lleida (UdL) i l'IRBLleida, en què es determina la necessitat de desenvolupar mesures individualitzades per predir el risc de patir càncer de mama.

Membres del del Grup Biologia de Sistemes i Mètodes Estadístics per a la Recerca, de la UdL i l'IRBLleida
Membres del del Grup Biologia de Sistemes i Mètodes Estadístics per a la Recerca, de la UdL i l'IRBLleida | LleidaDiari.cat

El model lleidatà proposa basar les estratègies de diagnòstic de la malaltia segons el risc, una proposta que permet reduir costos i efectes adversos a les persones amb resultats falsos positius o en casos sobrediagnosticats. D'aquesta manera i segons aquesta revisió dels divuit treballs internacionals, els futurs models de simulació han d'integrar paràmetres útils, com els proposats pel grup de recerca lleidatà.

La revisió dels models, realitzada per un investigador del Centre de Ciències de la Salut de Munic, publicada el desembre del 2017 a la revista BMC Health Services Research, conclou que els futurs models de simulació del cribratge en càncer de mama han d'integrar paràmetres útils en l'estratègia, com els proposats pels investigadors lleidatans, en què van realitzar una avaluació econòmica i de relació entre beneficis i perjudicis de les estratègies de cribratge. A més de la valoració de la qualitat de l'article, la revisió va avaluar si els models de simulació integraven totes les fases rellevants de l'atenció sanitària del càncer de mama (detecció, diagnòstic i tractament), si es considerava la qualitat de vida de les dones, i si els costos de totes les etapes assistencials estaven ben mesurades.

Un model de simulació és un mètode científic per crear i analitzar escenaris hipotètics que miren de predir els resultats que serien observats en el món real. Els models de simulació permeten plantejar propostes d’alternatives de millora, aportant dades rellevants per desenvolupar protocols i programes de detecció precoç de malalties. Aquests models també permeten tenir coneixements sobre classificacions de risc, biaixos en els diagnòstics, així com una avaluació econòmica. Els resultats de l'estudi de simulació realitzat pel grup de recerca lleidatà van ser publicats l'any 2014 a la revista PLoS One. En la recerca es van estimar els beneficis, els efectes adversos i els costos al llarg del temps de 2.624 estratègies de detecció precoç de càncer de mama fent servir dades de registres de població de l'estat espanyol i de programes de detecció precoç de càncer de mama, així com d'estudis clínics.

«L'estudi volia ser una avaluació global de l'impacte que tindria un nou paradigma de cribratge sobre beneficis, costos i efectes adversos, en lloc d'una guia detallada sobre com s'ha de fer una selecció personalitzada», ha explicat Ester Vilaprinyó, investigadora del grup de recerca.


Comentaris

envia el comentari