Catalunya Diari

Mor el científic i museògraf Jorge Wagensberg

Va ser director del Museu de la Ciència de Barcelona

Imatge d'arxiu de Jorge Wagensberg
Imatge d'arxiu de Jorge Wagensberg | CatalunyaDiari.cat

El científic, museògraf i director artístic Jorge Wagensberg Lubinski ha mort aquest dissabte, 3 de març, als 69 anys al seu domicili particular, segons ha informat l'Hermitage Barcelona en un comunicat.

Wagensberg va néixer a Barcelona l'any 1948. Any més tard, va estudiar física a la Universitat de Barcelona, on va doctorar-se. Compromès amb la divulgació de la ciència, l’any 1991 —i fins al 2005— es va convertir en el director del Museu de la Ciència de Barcelona, que donaria lloc a un dels centres més innovadors del món, el CosmoCaixa. 

Compromès amb la ciència

El projecte de l'Hermitage Barcelona, impulsat per Ujo Pallarés i Valery Yaroslavskiy, va oferir-li el 2013 la direcció creativa del futur museu. Des d'aleshores, Wagensberg ha treballat en la definició i projecció de com havia de ser la seu de l'Hermitage a Barcelona i ha treballat per bastir una proposta museogràfica encaminada a fusionar art i ciència, com una gran àgora que fos un punt de trobada per a l'estímul del coneixement.

L'any 2005 fou guardonat amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica per la concepció del Museu de la Ciència Cosmocaixa i el 2007 amb la Creu de Sant Jordi, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya. El 2010 fou nomenat Doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.

D'altra banda, l'Hermitage de Barcelona ha expressat, a través d'un comunicat, «el seu profund dolor per la mort de Jorge Wagensberg, el seu director artístic». «Les persones que, els últims anys, han treballat dia rere dia per fer realitat aquest projecte al costat d'una persona tan sàvia i generosa com Jorge Wagensberg, avui només podem expressar tristesa i dolor», ha subratllat l'entitat que ha qualificat de «privilegi poder aprendre al costat d'una figura tan cabdal».


Comentaris

envia el comentari