Catalunya Diari

Els Mossos diuen a la Fiscalia que precintar els col·legis pot provocar «problemes d'ordre públic»

Podran demanar col·laboració a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional si necessiten reforços
Imatge d'arxiu d'agents dels Mossos precintant un edifici. Imatge d'arxiu.
Imatge d'arxiu d'agents dels Mossos precintant un edifici. Imatge d'arxiu. | Mossos d'Esquadra

 

La Fiscalia Superior de Catalunya ha comunicat al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, una nova instrucció. És la 6/2017 i també està relacionada amb la celebració del referèndum d'independència que el Govern de la Generalitat ha convocat per aquest proper diumenge, 1 d'octubre, i que el Tribunal Constitucional ha anul·lat. El fiscal superior ha ordenat als Mossos d'Esquadra que durant el dissabte, 30 de setembre, i el diumenge, 1 d'octubre, els punts de votació estiguin precintats i vigilats per policia per evitar l'entrada de persones i la confecció de les meses electorals del referèndum.

 

El fiscal demana confiscar el material d'organització del referèndum i col·locar un cartell a l'entrada del col·legi electoral avisant del precinte i del delicte que implicaria accedir igualment al centre de votació. En la instrucció dirigida al major, el fiscal demana aixecar actes de cada precinte i vigilar-los per tal d'actuar si es trenca i la gent entra als col·legis electorals. La vigilància i tancament dels punts de votació dictaminats per la Generalitat s'allargarà fins diumenge a les 9 del vespre. El fiscal superior de Catalunya també demana als Mossos d'Esquadra que l'avisin de qualsevol violació del precinte i insta a la policia de la Generalitat a demanar reforços a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil. Tal com informa el 324, els Mossos no veuen del tot clar la instrucció de la Fiscalia, i és que els alts càrrecs del cos policial s'han reunit la tarda d'aquest dimarts per valorar la instrucció, i han assenyalat que l'ordre de precintar els col·legis electorals per impedir el referèndum podrien provocar «greus problemes d'ordre públic». 

En l'escrit, el ministeri públic recorda que la constitució de les meses està prevista a les 7.30 hores del diumenge, i per tal de «prevenir la conformació de les votacions i com a mitjà de prevenir també problemes posteriors d'ordre públic, mitjançant un dispositiu específic en cada punt de votació a desplegar abans de l'hora citada, s'haurà d'impedir l'accés als responsables de la conformació de la mesa, disposant un ampli dispositiu, amb la necessària assignació de recursos humans i materials, per impedir l'entrada en el punt de votació així com la conformació de la mesa i la resta de tasques prèvies a la votació». També s'haurà d'identificar els responsables i «participants» i decomissar el material electoral.A més, quan el local de votació estigui dins d'un edifici més ampli, el dispositiu policial haurà d'evitar igualment que es faci la votació en algun altre punt de l'edifici o «als voltants, inclosa la via pública, fins a un radi de seguretat de 100 metres del local designat». La Fiscalia autoritza els Mossos a «requerir l'auxili i col·laboració de les policies locals». Si aquesta col·laboració no fos suficient, els Mossos també podran sol·licitar, especialment l'1 d'octubre, els «suports necessaris» dels agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, «sense perjudici que aquesta Fiscalia emeti les ordres i instruccions procedents». Per últim, la Fiscalia demana a la policia catalana que informi abans de les 9 del matí del diumenge dels punts de votació «degudament tancats» i també aquells que hagin estat ocupats per fer-hi les votacions.Comentaris

envia el comentari