Catalunya Diari

Neix l'Observatori sobre la discapacitat a Lleida

Impulsat per la Federació ALLEM, té com a objectiu donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat de les comarques de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, i la diputada d'Igualtat i Cooperació, Helena Martínez, acompanyats de la coordinadora de la Federació ALLEM, Assumpta Fortuny; la responsable de màrqueting i projectes digitals d'Xtrategics, Tània Carrobé, i el president d'ALLEM, Joan Ramon Saura, han presentat aquest dimarts l'Observatori sobre la discapacitat a Lleida –ODISLLEIDA.

L'acte ha comptat també amb l'assistència del portaveu del grup del PSC a la Diputació, Fèlix Larrosa, i del subdelegat del Govern de l'Estat a Lleida, José Crespín. Es tracta d'un organisme que vol fer d'altaveu per donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat de les comarques de Ponent i a l'Alt Pirineu i Aran.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L'Observatori reivindica l'accessibilitat i inclusió per a les persones amb discapacitat, com a ciutadans de ple dret, d'acord amb la Convenció Internacional de Drets Humans de les Persones amb Discapacitat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge de la presentació de l'Observatori de la Discapacitat a Lleida
Neix l'Observatori sobre la discapacitat a Lleida | LleidaDiari.cat

Què demana?

Demana: serveis per als nadons i infants amb discapacitat i les seves famílies; places de serveis d'habitatge o d'atenció diürna per garantir la qualitat de vida dels joves, adults i grans amb discapacitat, quan tenen més necessitats de suport, i serveis de suport flexibles i adaptats a les necessitats de les persones amb discapacitat, per facilitar l'accés a la salut, l'educació i la formació, el treball i l'ocupació, l'habitatge, el lleure, la cultura i l'esport.

Està impulsat per la Federacio ALLEM, organització de la qual formen part 17 entitats socials, dedicades a oferir suports a les persones amb discapacitat.

En aquest sentit s'ha manifestat Jordi Latorre que, a més de felicitar els impulsors d'aquesta iniciativa, ha destacat que «si l'aturada de la vida ha afectat la societat, les famílies, i les persones en general, l'afectació a les persones amb discapacitat, que necessiten un suport complementari per a la seva autonomia, ha estat més traumàtic, i el tancament i la impossibilitat de relacionar-se, en molts casos, ha produït un dany sobrevingut o afegit».

Una radiografia de la realitat

Per la seva banda, Helena Martínez ha explicat que l'Observatori «és un recurs que ens ha de permetre tenir una radiografia de la realitat que viuen les persones amb discapacitat a les nostres terres, però també de la realitat que afecta l'entorn més proper i que, a vegades, també se'ns escapa.

«El coneixement és necessari per assolir la transformació de tot un sistema que ha de respondre, més i millor, a les necessitats actuals de les persones amb diversitat funcional». Assumpta Fortuny ha dit que «l'Observatori absorbeix i recull les dades de l'IDESCAT i les posa de manera gràfica al servei de la ciutadania perquè les puguem llegir bé, perquè sapiguem quants som i qui som persones amb discapacitat al territori i, a partir d'aquí, puguem elaborar els nostres discursos, les nostres informacions i les nostres reivindicacions».

Joan Ramon Saura s'ha referit a la pandèmia i ha dit que aquesta situació «ha fet de la vulnerabilitat, un valor. En ser la Covid una afecció tan 'democràtica' ha fet que s'ha pogut convertir en un valor i no en una altra cosa, essent una qüestió que s'ha situat en primer lloc».

Aportar el seu testimoni sobre la seva pròpia situació

Per tal d'estendre l'abast de l'Observatori i obtenir dades cada vegada més concretes, la Federació ALLEM convida les persones amb discapacitat de les comarques de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran, i les seves famílies, a aportar el seu testimoni sobre la seva pròpia situació, així com a les organitzacions sense ànim de lucre de l'àmbit de la discapacitat, perquè formin part d'aquesta iniciativa.

Les entitats sòcies de la Federació ALLEM presten serveis socials d'atenció diürna i habitatge a persones amb discapacitat, majoritàriament a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb trastorn mental.


Comentaris

envia el comentari