Catalunya Diari

Un nou equip multidisciplinar atén a Lleida persones amb discapacitat intel·lectual de manera personalitzada i continuada

Es desplacen a les entitats o centres on està l'usuari arreu del territori i ja tracten una setantena de persones

La demarcació de Lleida compta des d'aquest 2018 amb el Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (SESMDI), que ja existeix a altres demarcacions catalanes. Neix per poder atendre de manera més específica les necessitats de la població amb discapacitat intel·lectual que són «molt concretes» i amb una «alta complexitat, tant mèdica, com psiquiàtrica, social o de salut», explica la responsable de l'equip de Lleida i psiquiatra, Imma Buj. Per aquest motiu, l'equip és multidisciplinar i està format per cinc professionals amb l'objectiu de fer un seguiment a llarg termini de les necessitats que vagi tenint cada pacient. A més de Buj, l'equip compta amb el psicòleg clínic, Raúl Llaosa; la treballadora social, Laura Badia; la infermera, Alexandra Lavilla, i l'administrativa, Lis Pujol. Tot i que l'equip de Lleida es va començar a gestar l'octubre de l'any passat, fins al gener no van començar a atendre pacients. En només cinc mesos ja atenen una setantena de persones arreu del territori ja que els professionals es desplacen segons les necessitats de cada usuari.

Equip del SEMSDI a Lleida
Equip del SEMSDI a Lleida | LleidaDiari.cat

Des de Lleida celebren la posada en marxa d'aquest servei, que té la seva seu al nou Hospital de Sant Joan de Déu de la capital del Segrià, on els usuaris es poden visitar. Si no volen o no hi poden anar, però, una de les característiques d'aquest servei és que els professionals són els que es desplacen a les associacions, entitats o centres on estan els usuaris, per poder atendre'ls en un espai familiar i còmode per ells. S'han desplaçat per exemple a Tàrrega, Balaguer o a Almacelles, entre d'altres.

  

«Són persones que estan ateses per diversos especialistes i el nostre objectiu és tenir una visió global», explica Buj. «Són persones que si estan en alguna associació o treballen en un CET, tenen el seu equip al darrere o pot ser que estiguin vivint en un pis d'autonomia, on hi ha altres professionals amb qui conviuen». Per aquest motiu, afegeix, és molt important el treball en xarxa i la coordinació de l'equip del SEMSDI amb els professionals que tracten els usuaris en el seu entorn. «La coordinació amb tots aquests professionals és bàsica» i a més, «compartir coneixements ens enriqueix molt a tots», afegeix.

La psiquiatra del SEMSDI Imma Buj, reunida amb la treballadora social Laura Badia i la infermera Alexandra Lavilla
La psiquiatra del SEMSDI Imma Buj, reunida amb la treballadora social Laura Badia i la infermera Alexandra Lavilla | LleidaDiari.cat

 

El psicòleg clínic, Raúl Llaosa, incideix en la importància que el SEMSDI sigui un equip multidisciplinar, ja que les diverses experiències professionals dels seus integrants ajuden a entendre i tractar cada cas. «Algunes unitats o professionals no tenen temps o no són capaços de veure que aquest tipus de població a vegades no pot expressar verbalment les seves emocions o el seu estat», explica. «Pot ser que la manifestació d'una depressió no sigui la típica d'estic trist, sinó que estiguin més irritables o que no puguin dormir», exemplifica, i s'ha de saber detectar. «Si una persona té un trastorn de conducta, cal entendre que d'on ve, o quina problemàtica poden tenir nens amb autisme lleu amb els companys», explica Llaosa. «I nosaltres podem ajudar aquestes persones d'una manera que altres recursos no poden», conclou.

 

«Les necessitats de la gent gran que pateix per exemple un deteriorament cognitiu no tenen res a veure amb les de la gent jove, centrades bàsicament en temes d'alimentació i sexualitat», explica Buj. «El més típic és anar a un institut i explicar com es posa un preservatiu, però amb aquest col·lectiu cal anar més enllà i posar límits perquè són molt vulnerables», afegeix la infermera Alexandra Lavilla. «Ens podem trobar població amb bon llenguatge i d'altres que no tenen llenguatge i t'hi has de comunicar d'una altra manera», explica Buj, que puntualitza que «en consultes generals no es té el temps o la formació o no es té en compte segons quines característiques en concret d'aquestes persones».

La treballadora social Laura Badia atén un usuari, acompanyat de la seva mare, al SEMSDI de Lleida
La treballadora social Laura Badia atén un usuari, acompanyat de la seva mare, al SEMSDI de Lleida | LleidaDiari.cat

 

El gruix de persones ateses a Lleida són joves d'entre dinou i 25 anys. «Hi ha gent provinent del centre infantil i juvenil de psiquiatria, que ha fet el seu circuit d'educació però quan s'acaba, potser han passat uns anys que no han estat atesos o s'han quedat a casa sense fer cap activitat. Segons la necessitat de cada persona, el tractarà més un dels professionals de l'equip que un altre», afegeix Buj, que reconeix que la població jove els preocupa perquè necessiten temps d'oci, d'un grup d'amics, i a vegades costa aconseguir i pot generar patiment. Aquest és un dels àmbits dels quals s'encarrega la Laura Badia, la treballadora social. «Busquem què pot fer la persona, què li agrada i on encaixa», explica, i per fer-ho l'equip col·labora amb diverses associacions.


Comentaris
Pilar
I quan gaudirem a Manresa i a tants altres llocs de un servei com aquest?

envia el comentari