Catalunya Diari

O votem, o consentim

O votem, o consentim| Ismael Alfaro

 Diuen que la democràcia és la menys dolenta de les formes de govern perquè, malgrat les seves mancances i despropòsits, les altres encara en tenen més.
 
El mateix passa amb el paper dels Consells Escolars de centre: malgrat que les famílies a vegades ens queixem que hi tenim poc pes, si més no, aquest òrgan, en la seva actual configuració, és representatiu dels diferents sectors de la comunitat educativa i seu del govern de l’escola, fruit de la composició d’equilibris i contrapesos que afavoreix la participació i la presa de decisions amb consensos. 
 
Com la democràcia es menys dolenta que la dictadura, així també el govern de l’escola resident en els Consells Escolars és menys dolent que no pas la seva delegació en un òrgan unipersonal, el Director o la Directora, designats per l’Administració de torn, amb el perill d’alineació ideològica que això implica.
Lluny de tots els elements que envolten qualsevol convocatòria d’eleccions en que es disputa el govern municipal, l’autonòmic o el de l’Estat, les eleccions per renovar els membres del Consell Escolar de centre solen despertar ben pocs debats, no surten a la tele ni s’empaperen els carrers amb les cares dels protagonistes. 
 
Aquesta és una de les raons per la que els índexs de participació en aquestes eleccions, que enguany es celebren entre el 14 i el 18 de gener, no solen ser gaire elevats, tot just un xic superior al deu per cent dels censats. 
 
La baixa participació, però, no es correspon amb la importància que tenen, doncs en els Consells Escolars és on es decideixen, no ho oblidem, qüestions tan importants com el projecte educatiu, el pressupost del centre, les directrius per a la programació de les activitats extraescolars, criteris de col·laboració amb altres centres. Tampoc podem oblidar la importància de la tasca de mares i pares, doncs de la seva implicació en depèn, en gran mesura, l’èxit o el fracàs escolar dels infants.
 
Ara que el paper dels Consells Escolars com a òrgans de govern està sent qüestionat i ja hi ha qui reclama restar-li les funcions que té per convertir-lo només en un òrgan consultiu, és més important que mai participar de l’acte democràtic que suposa anar a votar, i demostrar la nostra preferència per aquest sistema envers cap altre. No hi ha terme mitjà: o votem, o consentim.
 
Ismael Alfaro, president de la FaPaC a Lleida


Comentaris

envia el comentari