Catalunya Diari

Ofereixen una xerrada online sobre la importància dels rituals per afrontar el dol

Els diferents punts de vista sobre la mort i les cerimònies de comiat en moments en els quals no hi ha litúrgia són alguns dels temes que es tractaran

Imatge de la Remei Capitan
Xerrada online sobre la importància dels rituals per afrontar el dol a càrrec de Remei Capitan d’Agraïments | LleidaDiari.cat

Remei Capitan, mestra de cerimònies de l'empresa lleidatana Agraïments, abordarà aquest dissabte la importància que té una cerimònia de comiat per afrontar correctament els processos de dol. Ho farà amb la xerrada online 'Un adéu adequat és un homenatge a la vida'. L'acte tindrà lloc de manera virtual el dia 28 de novembre a les 18 hores. Per participar-hi, s'ha de realitzar una inscripció prèvia a la web https://www.agraiments.cat/, on s'enviarà un enllaç de connexió.

A la sessió, Capitán explicarà la importància de les cerimònies de comiat, dels rituals online i de com gestionar el dol en cas d'omissió de cap mena de litúrgia. Així, la impulsora d'Agraïments assenyala que «plantejaré el meu punt de vista de com s'hauria d'entendre la mort i com s'hauria de fer un homenatge diferent de l'actual».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Què és Agraïments?

Remei Capitan és la impulsora d'Agraïments, una empresa que s'ha convertit en la primera de Lleida que organitza funerals laics o religiosos. Els seus serveis consisteixen en l'organització tant de la cerimònia de comiat com de totes les gestions tant logístiques com administratives i financeres del mateix sepeli així com post mortem. «A la mort no se l'espera mai i la falta de planificació d'aquest moment genera angoixa», explica Remei Capitan, que afegeix que «Agraïments neix tant de la necessitat de l'acompanyament en un moment que ningú ens ha ensenyat a gestionar, així com la necessitat d'un ritual alternatiu a l'existent».

Un 19,5% dels funerals són laics a Catalunya i la tendència creix

Tot i que majoritàriament el servei integral d'organització de cerimònies de comiat són litúrgies laiques, Capitan també exerceix de mestra de cerimònies en funerals alternatius dins del ritu cristià. Així i tot, les cerimònies de comiat laiques són una alternativa cada cop més demandada a Catalunya, on ja arriben al 19,5 % dels sepelis, però Lleida fins ara no disposava de cap empresa especialitzada. De fet, els Tanatoris són dels principals demandants d'aquest servei, ja que sovint es troben amb famílies que no volen cenyir-se al ritu religiós i busquen una alternativa que actualment no està organitzada, explica Capitán.

Personalització i acompanyament integral

Agraïments ofereix un acompanyament integral a les famílies en el moment de la mort d'una persona estimada, començant per la cerimònia de comiat personalitzada, d'acord amb les darreres voluntats del difunt o de la seva família. Concretament l'empresa es fa càrrec de l'organització de la cerimònia, que s'entén com un homenatge a la vida del difunt, com un agraïment i un reconeixement del seu llegat. A banda d'aquest servei, però, l'experiència de Capitan, de més de 22 anys a la banca, li permet oferir molt més, com ara tots els tràmits administratius i financers post mortem.

Tràmits administratius i financers post mortem i memòria digital del difunt

Un dels valors afegits d'Agraïments és que, a més d'organitzar una cerimònia de comiat personalitzada d'homenatge al difunt, sempre conjuntament amb la família i els amics, també s'encarrega de tota la burocràcia que segueix a una defunció. Les relacions amb la família i el banc, les gestions administratives i financeres també són un servei que ofereix l'empresa, que està al servei de la família en tot el que requereix aquest moment tan delicat.

«Sovint hem de reaccionar amb més lucidesa que mai en un moment en què el dolor ens pot» explica Capitan i «el que vol oferir Agraïments és que la família es pugui centrar en el comiat del seu ésser estimat sense haver de fer front a tota burocràcia immediata i la posterior». D'altra banda, Agraïments també ofereix la possibilitat de realitzar una memòria digital del difunt. Es tracta d'un audiovisual on es narra parts de la seva vida que es poden projectar al mateix funeral i que posteriorment es podran recordar amb un QR al taüt o espai on es faci l'enterrament.

Música, flors, oratòria i sobretot, empara a la família

La cerimònia es dissenya a mida segons com desitgi la família, en el sentit d'un homenatge a la vida de la persona que acaba de morir. «Es tracta d'una celebració de la vida de la persona que acomiadem i per tant, sempre intentem que el seu adéu sigui tal com a ell li hauria agradat», explica Capitan. En aquesta cerimònia per tant, pot haver-hi des d'un àpat fins a un brindis o música en viu, segons siguin els desitjos dels familiars. A banda de tots aquests aspectes, tot el procés es porta a terme acompanyant a la família en tot moment, tant en el dol com en tots els detalls relatius al decés: tant l'oratòria així com de la coordinació amb el tanatori.


Comentaris

envia el comentari