Catalunya Diari

Onze equips d’atenció primària i la Unitat del Son territorial de Lleida presenten a Washington un treball sobre l’apnea del son

Es tracta del congrés de l’American Thoracic Society

Núria Tarraubella, doctora del CAP Bordeta-Magraners, presenta aquest dimarts al Congrés de l'American Thoracic Society (ATS), que té lloc a Washington durant aquests dies, un treball realitzat conjuntament entre onze equips d'atenció primària i la Unitat del Son territorial de Lleida. L'estudi se centra en la síndrome de l'apnea del son, que és una malaltia crònica que es relaciona amb problemes cardiovasculars i amb una disminució de la qualitat de vida dels pacients afectats. Presenta una creixent prevalença i només el 10%, aproximadament, dels pacients afectats es diagnostiquen i tracten.

  

La implicació de l'atenció primària podria ser clau en el maneig dels pacients amb apnea obstructiva del son i en la detecció, el diagnòstic i el tractament de persones que potser pateixen la malaltia. L'objectiu de l'estudi ha estat determinar l'eficàcia i el cost-efectivitat del maneig d'aquests pacients des de l'atenció primària i comparar-lo amb el que fa la Unitat del Son. Han participat en l'estudi onze centres d'atenció primària de Lleida i la Unitat del Son de l'Hospital de Santa Maria.

Els professionals de medicina i d'infermeria de l'atenció primària que estan implicats en l'estudi van rebre formació per al diagnòstic i tractament dels pacients amb apnea del son. S'han valorat pacients amb sospita d'apnea obstructiva del son des d'atenció primària i els resultats s'han comparat, després de sis mesos, amb els del maneig que du a terme la Unitat del Son quant al diagnòstic i el tractament. Els resultats de l'estudi han demostrat que el maneig des de l'atenció primària no és inferior respecte de l'actual i que es tracta d'un model més eficient. Aquest treball pot tenir importants implicacions en el desenvolupament de nous models assistencials en el nostre territori.


Comentaris

envia el comentari