Catalunya Diari

Organitzen activitats per a descobrir els invertebrats aquàtics del riu Segre

Els participants assisteixen a la captura de macronivertebrats que viuen en el riu

L'Ajuntament de Lleida ha organitzat aquest matí l'Ecoactivitat de descoberta dels invertebrats aquàtics del riu Segre, dins del programa +Biodiversitat que organitza activitats de coneixement de la biodiversitat urbana de Lleida.

De les 10 del matí fins a les 11.30, els participants han pogut veure en directe com es fa la captura de macronivertebrats que viuen dins el riu, sota les pedres, entre les branques submergides de la vegetació en el fons del riu. Un especialista ha explicat que són els invertebrats bentònics, quin és el seu paper en l'ecosistema fluvial, quines adaptacions tenen al medi on vius i com es capturen.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Tot seguit, el Punt d'Observació de la biodiversitat s'ha traslladat a la plaça Blas Infante on s'han col·locat unes taules, unes lupes binoculars d'observació i unes safates de recollida de mostres, a disposició de tota la ciutadania que s'ha atansat per observar amb detall els macroinvertebrats capturats.

Gairebé un centenar de persones han pogut veure escarabats aquàtics

Gairebé un centenar de persones han pogut veure escarabats aquàtics, larves de dípters quironòmids, 2 espècies diferents d'efímeres, altres 2 espècies de tricòpters (petits insectes que es fan un estoig amb pedres i branques per protegir-se), gambes de riu, sangoneres, àcars d'aigua... entre d'altres. Els assistents s'han mostrat sorpresos per la quantitat i diversitat d'insectes aquàtics que hi ha al riu, que són molt desconeguts, i perquè pogués haver-hi alguns tipus de gambes, escarabats o àcars que visquessin dins l'aigua.

Imatge d'una activitat al riu Segre de Lleida
Descobrir els invertebrats aquàtics del Segre | LleidaDiari.cat

+ BIODIVERSITAT

Aquesta activitat forma part del projecte d'observació i divulgació de la biodiversitat urbana de Lleida + BiODIVERSITAT. És una proposta innovadora per sensibilitzar a la ciutadania i als centres educatius sobre la importància de la biodiversitat urbana a través de la creació de Punts d'Observació de la Biodiversitat.

Els Punts d'Observació s'instal·len puntualment en espais verds urbans, on uns experts expliquen in situ la biodiversitat de l'entorn, les espècies observades i la seva importància. Aquest projecte es planteja com a una plataforma ciutadana per donar a conèixer la biodiversitat dels espais verds a la ciutat i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la seva conservació.

Destaquem la metodologia plantejada de Punts d'Observació de la Biodiversitat amb la qual es vol captar l'atenció espontània de la ciutadania que transita la zona. D'aquesta forma, la població menys sensibilitzada és públic potencial a participar-hi, al mateix temps que la difusió d'activitats a la ciutadania i escoles afavoreix la participació de sectors socials més sensibilitzats.

Les properes activitats programades 

• 15/05/2021, de 10 a 14 h, 'Les herbes espontànies dels carrers'

• 23/05/2021, de 10 a 14 h, 'Les papallones de la ciutat'

• 13/06/2021, de 10 a 13 h, 'La vegetació de parcs i places de la ciutat'

• 19/06/2021, de 19 a 22 h, 'Orenetes i falciots a la Seu Vella'

Aquesta activitat és finançada pel programa Interreg POCTEFA, TTFS i el DTES de la Generalitat de Catalunya.


Comentaris

envia el comentari