L’Arnau de Vilanova organitza una jornada d’intercanvi d’experiències en salut comunitària

L'Aula Magna de la Facultat de Medicina de la UdL acollirà aquest dimecres la V Jornada Àgora, d'intercanvi d'experiències en salut comunitària, organitzada per l'Institut Català de la Salut (ICS) i dirigida a experts, estudiants i professionals de diversos àmbits per crear un espai de reflexió i intercanvi de coneixements. L'objectiu de la Jornada és obrir un fòrum de discussió de projectes comunitaris, compartir reflexions sobre les activitats comunitàries i identificar agents de la xarxa social de Lleida, entre altres.

 

Entre les diferents qüestions que es tractaran a les taules rodones, destaquen l'envelliment i la ruralitat ―a càrrec Laura Olivart i Elisenda Solé, personal sanitari de la Noguera― o els projectes artístics participatius ―a càrrec de Roser Sanjuan, responsable del Servei Educatiu del Centre d'Art la Panera de Lleida. També s'hi debatran les intervencions comunitàries en salut mental, l'atenció a les persones sense sostre o la dinamització dels parcs de salut, entre altres qüestions.

 

Formació a l'Arnau de Vilanova sobre el delírium

Cal recordar que la setmana passada la sala d'actes de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va acollir el curs DELIRUCI 2018, una formació multidisciplinària sobre la detecció, la prevenció i el tractament del delírium en pacients crítics, que compta amb més de 140 professionals sanitaris del pacient crític inscrits. Aquest curs, pioner a tot l'Estat espanyol, vol ser un referent en els anys vinents en aquest trastorn, que no només afecta els malalts crítics sinó que també pateixen molts altres pacients ingressats en centres hospitalaris. La vocació del curs és l'enfocament multidisciplinari, de manera que hi participen com a ponents metges intensivistes, psiquiatres i infermers de crítics.

 

D'altra banda, el Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Arnau ha implementat un pla d'humanització que no només millora l'experiència dels pacients i dels seus familiars, sinó que també ajuda a prevenir l'aparició d'aquesta síndrome. El delirium és un trastorn de l'atenció i del comportament que també es coneix com a síndrome confusional aguda. Es caracteritza per una alteració aguda i fluctuant de la consciència i de la capacitat cognitiva. Segons diferents estudis, la incidència del delírium a les unitats de cures intensives es troba entre el 20% en pacients no intubats i el 80% en pacients amb ventilació mecànica. Per detectar-lo, tractar-lo i, sobretot, prevenir-lo és d'una importància vital que el personal sanitari disposi de la formació adequada.