Polèmica al Pirineu per la retirada (o no) de l’os Goiat de la zona

L'ós Goiat poc després de ser alliberat

L'ós Goiat poc després de ser alliberat | Generalitat de Catalunya

 

El Pirineu lleidatà es troba aquests dies enfrontats per la retirada (o no) de l'os Goiat. Per una banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha avançat la seva intenció d'eliminar l'ós Goiat després dels repetits atacs a bestiar en els últims mesos; mentre que els ecologistes no volen expulsar l'animal de la zona i reclames més recursos humans i tècnics.

 

El programa PirosLife s'acaba l'any vinent. És per això que el conseller Damià Calvet ha explicat als ramaders de la Val d'Aran i del Sobirà que l'objectiu és «continuar amb el programa de reintroducció», no obstant, «afrontaran puntualment la problemàtica». I és que treure Goiat del medi natural no és fàcil. S'han de complir algunes mesures tècniques al ser un animal de «màxima protecció a nivell europeu».

Demanen la retirada de tots els óssos

Els ramaders saben que no és només Goiat qui ataca el bestiar. És per això que demanen que es retirin tots aquests animals d'aquesta espècie que hi ha al Pirineu. Així ho ha explicat aquest dissabte el responsable de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, Joan Guitart. Tenen clar que la problemàtica s'ha de focalitzar amb Goiat, però creuen que és impossible que un sol os pugui fer tres atacs en un dia. Per evitar-ho, els ramaders consideren que la solució passa per retirar-los a tots.

 

Ipcena demana més controls

Després de l'anunci del Departament de Territori i Sostenibilitat d'extreure l'os Goiat del Pirineu, l'entitat ecologista Ipcena rebutja aquesta decisió. En aquest sentit, l'entitat considera que cal dedicar més recursos humans i tècnics «per aplicar les mesures d'adaptació i control necessàries». Segons l'entitat ecologista, el Piros Life té una dotació de 2,4 MEUR que «hauria de permetre aplicar les tècniques dissuasives per permetre la seva adaptabilitat al medi».

 

«Cal donar el suport adient als ramaders» però al mateix temps «exigir i augmentar el control» sobre els ramats, apunten des d'Ipcena. A través d'un comunicat, asseguren que és important «concentrar els ramats i tancar-los en pletes a la nit», ja que «lamentablement tenim ramaders que no segueixen els mètodes preventius i deixen els ramats lliures sense els controls adients».