Catalunya Diari

La Paeria activa el Pla Iglú per acollir a les persones sense sostre durant les fredes nits d'hivern

Aquesta nit han pernoctat 24 persones a la Fundació Jericó, que gestiona l’allotjament residencial d’urgència

La Paeria ha iniciat aquest dimarts l'allotjament hivernal d'urgència, en el marc del Pla Iglú a la ciutat de Lleida, per prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en la població amb pocs recursos i per oferir els recursos necessaris adequats en cada situació d'emergència arran del fred. Aquest mateix dimarts s'ha activat el nivell 1. Dins el Pla, 24 persones han pernoctat a la Fundació Jericó, entitat que gestiona l'allotjament residencial d'urgència a través d'un contracte amb l'Ajuntament de Lleida, a més de les que hi han dormit per l'atenció i el seguiment que fan els Serveis Socials i l'Àrea d'Inclusió. El Pla Iglú es porta a terme a través de les Regidories de les Polítiques per als Drets de les Persones i de Seguretat Ciutadana, amb Protecció Civil i la Guàrdia Urbana, així com amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, l'entitat Creu Roja de Lleida i la Fundació Jericó.

  

  

La Paeria ofereix atenció social tot el dia, el servei 'La Saleta de la Panera' al matí i el centre de dia de la Fundació Jericó durant la tarda, ubicat al carrer de la Tallada. L'objectiu d'aquesta atenció socioeducativa és assegurar la màxima dignitat per a les persones que ho necessiten i aplicant polítiques d'acompanyament i d'inserció. El Pla Iglú s'activa automàticament quan la temperatura arriba a zero graus durant la nit o bé quan les condicions climàtiques són adverses i poden representar risc per la salut de les persones tot i no assolir els 0°C. Aquest projecte consta de dues actuacions coordinades que són l'allotjament hivernal d'urgència i la recerca activa de persones que dormen al carrer.

L'allotjament hivernal d'urgència, gestionat per la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, permet a les persones sense llar disposar d'un espai on pernoctar i cobrir les necessitats bàsiques. Els criteris d'accés a l'allotjament són la residència continua a Lleida els darrers mesos, no disposar d'ingressos econòmics per cobrir les despeses d'allotjament de forma autònoma, i/o tenir altres indicadors de vulnerabilitat com problemes de salut, factors de gènere (dones) o d'edat (persones molt joves o majors de 65 anys) , entre altres. El nombre de places disponibles de l'Hostal Jericó és de 112.

 

D'altra banda, quan les temperatures són adverses, la Guàrdia Urbana, amb la col·laboració dels Mossos, inicia la recerca de persones que pernocten al carrer i informa de la possibilitat d'allotjar-se. Tot i la tasca dels cossos policials és important la col·laboració ciutadana. Si les temperatures baixen molt i hom veu algú que dorm al ras és important trucar la Guàrdia Urbana perquè siguin atesos. Paral·lelament, la Paeria també duu a terme el Pla d'emergència de gelades i nevades que es desenvolupa en la previsió de mesures a aplicar en cas d'una nevada forta o gelada que suposin un risc per als desplaçaments i mobilitat de les persones a la ciutat i terme municipal.

La durada del Pla Iglú es preveu habitualment fins al mes d'abril, sempre que les temperatures nocturnes no baixin dels zero graus i es perllongui la temperatura hivernal. Així doncs, les dates d'inici i finalització són orientatives i estan determinades per l'arribada i permanència del fred. En el passat Pla Iglú es van atendre 668 persones, des del mes de novembre fins al març. El projecte, tant a La Saleta de la Panera com a Jericó, compta amb diversos professionals de l'àmbit social, voluntaris de la Creu Roja de Lleida i de la Fundació Jericó, d'educadors d'entorn i d'un equip d'atenció social que reforça l'equip de professionals de l'àrea d'inclusió social.


Comentaris

envia el comentari