Catalunya Diari

La Paeria bonificarà fins al 50% de l'IBI als veïns que instal·lin energia fotovoltaica

La Paeria aprovarà en el pròxim ple declarar l'estat d'Emergència Climàtica i es crearà l'Agència de l'Energia de Lleida

La factura de la llum serà més barata aquest març
Imatge d'arxiu | Cedida

L'Ajuntament de Lleida aprovarà bonificacions d'entre el 30% i el 50% de l'IBI per a aquells veïns que instal·lin captadors d'energia fotovoltaica, com a mesura per lluitar contra el canvi climàtic. Així ho ha anunciat aquest dilluns el tinent d'alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte. Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha avançat que la ciutat de Lleida s'adherirà a la Declaració d'Emergència Climàtica, amb una declaració institucional que es llegirà al pròxim ple i que ha estat consensuada amb tots els grups municipals.

A més, està previst que en un any es posi en marxa l'Agència de l'Energia de Lleida. Altres mesures que es volen dur a terme des de la Paeria són pacificar el trànsit, potenciar la replantació d'arbrat i crear refugis climàtics a la ciutat per reduir el CO2, ja que la ciutat emet gairebé 400.000 tones de CO₂ l'any i ha vist augmentar en 1,3 graus la seva temperatura mitjana en els últims 60 anys.

El dia 27 es farà un dia de vaga universal per alertar sobre el canvi climàtic

Pueyo ha anunciat que el dia 27 es farà un dia de vaga universal per alertar sobre el canvi climàtic. Aquell dia a la Paeria es farà un ple ordinari i està previst que s'aprovi per unanimitat una declaració de l'Ajuntament per donar suport a les mobilitzacions contra el canvi climàtic. «Ens hem de comprometre a actuar de forma decidida i urgent davant els reptes que planteja l'emergència climàtica», ha afirmat Pueyo.

L'alcalde entén que des de l'Ajuntament són corresponsables dels reptes i la salut dels ciutadans i que per tant han d'actuar davant aquesta «emergència climàtica» que afecta d'una manera «objectiva i no hipotètica» la salut humana, la biodiversitat i que duu a un increment d'onades de calor i de pluges «intempestives i desordenades», ha assenyalat el paer en cap, que ha recordat que estudis recents constaten l'augment de les temperatures, també a Lleida.

El tinent d'alcalde d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha defensat la necessitat d'aplicar «mesures valentes" per combatre l'emergència climàtica des dels municipis, a més de donar suport a les mobilitzacions del divendres 27. «No només seran paraules, sinó fets concrets», ha dit. Així, ha anunciat bonificacions per a la implantació de captadors solars, actuacions importants de mobilitat per la pacificació del trànsit, amb més zones 30, i mesures de suport al transport no contaminant.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (esquerra), i el tinent d'alcalde d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (esquerra), i el tinent d'alcalde d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte | LleidaDiari.cat

 

Es farà una replantació important d'arbrat a la tardor

També es crearan, ha explicat, refugis climàtics i es farà una replantació important d'arbrat a la tardor i en els pròxims anys per millorar la quantitat d'ombres a la ciutat. A més, ha dit, posaran en marxa l'Agència de l'Energia de Lleida, que ha de ser una estructura que serveix per assessorar i donar suport a les polítiques pel canvi de model energètic a la ciutat, per ajudar a la inversió privada i modificar també les actuacions públiques, ha resumit el regidor.

L'objectiu que es fixa l'Ajuntament en matèria de transició energètica és reduir durant el mandat un 12% el consum energètic global de la ciutat. Pel que fa a les bonificacions fiscals, es preveu fer-les a través de l'IBI, fins a cobrir entre el 30% i el 50% del cost de la instal·lació, prioritzant les comunitats de propietaris, i també una bonificació anàloga en l'IAE per a empreses. Igualment, es promourà la clarificació dels processos, instaurant mecanismes com la declaració responsable en lloc de la llicència d'obres per a instal·lacions d'autoconsum d'energia, i la potenciació del servei d'assessorament.

L'objectiu és reduir en un 20% el consum de combustibles fòssils

En l'àmbit de mobilitat, l'objectiu és reduir en un 20% el consum de combustibles fòssils, mitjançant la substitució de desplaçaments en cotxe privat pel transport públic, vehicles elèctrics i bicicletes. Per fer-ho es planteja l'extensió de zones 20 i 30, millorar el carril bici (ampliant-lo, connectant-lo i fent-lo més segur) i potenciar el transport públic. Quant als «refugis climàtics», es preveu implantar-ne almenys cinc, per tal de facilitar més ombres i espais de frescor als vianants en parcs i places de diferents barris. Aquesta mesura es completarà amb altres com un pla d'ombreig d'eixos de vianants i la reducció de la pavimentació a la ciutat.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari