Catalunya Diari

La Paeria té un deute actual de 175 MEUR, segons el govern municipal

Denuncia que es va trobar amb partides del pressupost 2019 executades en un 90 i un 100%

Pla mitjà de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo
Pla mitjà de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida té en l'actualitat un deute real de 175 milions d'euros, dels quals 82 corresponen a la Paeria; 51,9, a l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), i 41,17, al Parc Científic i Tecnològic (PCITAL), segons ha fet públic aquest dilluns l'equip de Govern municipal en una roda de premsa per presentar un informe econòmic i financer de L'Ajuntament.

L'alcalde Miquel Pueyo ha comparegut acompanyat dels tres portaveus dels grups municipals, Jordina Freixanet (ERC-Avancem), Antoni Postius (JxCat) i Sergi Talamontes (Comú de Lleida), i de la tinent d'alcalde i responsable de la Regidoria de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré.

El paer en cap ha explicat que, amb aquesta 'foto fixa' de la situació econòmica de les finances de l'Ajuntament, complien amb el compromís signat en el Pacte de Govern d'Entesa de practicar una gestió transparent, que es realitzarà durant tot el mandat municipal. 

Unes sospites que s'han fet realitat

Miquel Pueyo ha assenyalat que malauradament les sospites que tenien sobre la situació de les finances municipals s'han vist confirmades i ha manifestat l'altíssima preocupació que això genera, ja que les conseqüències afectaran la gestió municipal i la capacitat inversora actual i futura.  L'alcalde ha convidat a la resta de grups municipals a analitzar les dades i els ha convidat a fer pinya amb l'equip de govern per afrontar plegats la situació econòmica, que ha qualificat de greu, però no de crítica. «El que expliquem avui no va contra ningú. És un exercici de responsabilitat, transparència i un compromís amb la ciutadania, però les coses són com són», ha dit.

La Paeria de Lleida
Imatge d'arxiu de la Paeria de Lleida | LleidaDiari.cat

 

Malgrat tot, el paer en cap deixa un missatge d'optimisme. «El deute és enorme. Ho intuíem. Però estem segurs que serem capaços de revertir la situació sense haver de retallar els drets dels ciutadans i sense generar més deute. Com ho farem? Doncs estalviant despeses supèrflues, essent escrupolosos amb la despesa, ajustant les partides, revisant concursos i sent exigents amb els contractes. Però que no pateixin els ciutadans perquè no tenim intenció d'incrementar ni taxes ni impostos. El que hem de garantir és eficàcia en la seva recaptació. Només així serem capaços de recuperar l'equilibri econòmic i millorar la gestió integral de la Paeria». 

Deute i càrrega financera

Els 175 milions de deute viu, que té l'Ajuntament de Lleida en el segon trimestre del 2019, equivalen a 1.273 €/habitant, un valor molt elevat, ja que triplica la mitjana dels municipis catalans (425 €/habitant) i considerablement superior a la mitjana dels municipis de més de 100.000 habitants (563 €/habitant). Aquest deute representa el 106,76% sobre els ingressos corrents, fet que comporta que l'Ajuntament de Lleida està subjecte a la tutela financera de la Generalitat, restant obligada a demanar autorització per a formalitzar noves operacions.

Però, a efectes pràctics encara és més greu, ja que limita enormement la capacitat d'abordar noves inversions a la ciutat, com ha passat en els darrers anys. La càrrega financera que l'Ajuntament de Lleida ha d'assumir l'any 2019 és de 33,7 milions d'euros, distribuïts de la següent manera: La Paeria ha de fer front a 11.489.639 euros, dels quals 9.300.000 són per amortitzar el deute i 2.230.933 per interessos. L'Empresa Municipal d'Urbanisme ha de fer front a 6.700.000 €, dels quals 1.400.000 són per amortització i 1.500.000 per interessos. Els altres 3.800.000 € estan en procés de refinançament. El PCITAL ha de fer front aquest exercici a 15.400.000 €, dels quals 200.000 són per amortització i 200.000 per interessos. La resta, 15.000.000 € també estan en procés de refinançament, ja que no hi havia previsió al pressupost.

En resum, els 33,7 milions d'euros de despesa financera d'enguany corresponen a amortització de capital (10,9 milions), interessos (4,0 milions) i a la necessitat d'un nou refinançament per impossibilitat de fer-los-hi front, per manca de pressupost (18,8 milions).

Pla mitjà de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo
Pla mitjà de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo | LleidaDiari.cat

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari