Catalunya Diari

Paeria i Generalitat confien que l'estiu vinent no quedi cap família vivint a l'assentament gitano del barri de Cappont

Ambdues administracions segueixen treballant per facilitar la integració dels membres dels 21 nuclis familiars que hi havien residit o que encara hi viuen

Imatge de l'assentament del barri de Cappont de Lleida | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida i la Generalitat segueixen treballant, amb la col·laboració de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), per reubicar en pisos socials de diferents barris de la capital del Segrià les famílies que encara viuen en l'assentament situat al barri de Cappont, darrere de l'antic hotel Ilerda. En concret, el pla d'actuació posat en marxa el desembre passat pretén donar una solució habitacional a un total de 21 famílies, i es complementa amb un acompanyament social específic per tal de facilitar-ne la integració social. En concret, sis de les famílies segueixen residint en l'assentament, altres quatre viuen en pisos ocupats, una altra es troba allotjada en un habitatge d'emergència, mentre les deu restants estan procés de reallotjament en pisos socials. Els representants de l'Administració confien que abans de l'estiu vinent ja s'hagi pogut donar una solució a tots aquests nuclis familiars i no quedi cap família vivint a l'assentament de Cappont.

«Si aconseguim que el reallotjament vagi acompanyat d'aquest acompanyament específic i que les persones aconsegueixin la integració serà difícil que tornin al campament», ha manifestat el director dels serveis territorials a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana. Aquest dimarts s'ha celebrat una reunió de seguiment amb la participació de tècnics, representants de les administracions implicades i de la FAGIC i en la qual s'ha concretat l'assignació que preveu aportar el Govern, després de l'aprovació dels pressupostos 2017, per a la contractació d'educadors, treballadors socials i mediadors per tal de reforçar el seguiment a aquestes famílies.

A través del Pla endegat per Paeria i Generalitat s'està actuant sobre un total de 21 famílies gitanes que encara resideixen o havien viscut a l'assentament de Cappont i a les quals ja s'està fent un seguiment i acompanyament social davant la seva situació de «marginalitat» des dels serveis socials de la Paeria. En concret, 6 de les famílies encara viuen al campament, altres 4 viuen en pisos que han ocupat il·legalment, una altra es troba allotjada en un habitatge d'emergència de forma provisional, mentre les 10 restants ja estan procés de reallotjament en pisos socials. Per tant, restaran per ubicar encara un total d'11 nuclis familiars, segons ha concertat el regidor de Polítiques per als drets de les persones de l'Ajuntament de Lleida, Xavier Rodamilans.

 

El director de programes socials de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Joan Batlle, ha explicat que de l'abril l'AHC ja compta amb una assignació pressupostària que ha permès començar a treballar per tal d'aconseguir els habitatges en diferents barris de la ciutat de Lleida on reallotjar la vintena de nuclis familiars. Tot i això, no serà fins al setembre quan es començarà a reubicar en pisos socials, alguns de l'AHC i altres de titularitat municipal, aquelles famílies que no disposin encara d'un habitatge. La voluntat és «treballar sobre les persones que han de passar de la situació de viure en un assentament a normalitzar la seva història personal» i, a alhora vetllar per fer compatible el reallotjament amb la resta de veïns de la ciutat. L'objectiu és que abans de l'estiu vinent totes les 21 famílies ja disposin d'un habitatge social i no en quedi cap vivint a l'assentament de Cappont, segons Rodamilans.

El projecte compta amb la participació de la regidoria de Polítiques per als drets de les persones de la Paeria i de diferents departaments de la Generalitat com ara Afers Socials, Habitatge, Educació, Salut, Justícia i Interior, cadascun dels quals intervé en el seu àmbit competencial. Així mateix, també col·labora amb el pla la FAGIC, en el marc del pla integral del poble gitano, facilitant un acompanyament a les famílies.


Comentaris

envia el comentari