Catalunya Diari

Estudien retirar el bust de Joan Carles I del saló de sessions de la Paeria de Lleida

La moció presentada es debatrà al Ple del mes de juliol

Imatge del bust de Joan Carles I al saló de sessions de la Paeria de Lleida, el dia 17 de juny de 2020.
Imatge del bust de Joan Carles I al saló de sessions de la Paeria de Lleida. | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida podria retirar el bust de Joan Carles I del saló de sessions, tal com demana la moció presentada pel grup municipal d'ERC-AM que es debatrà al Ple del mes de juliol. En concret, el text insta la Paeria a «fer efectiva la retirada dels reconeixements» al rei emèrit «en tot allò que afecta la ciutat de Lleida», com ara nom de carrers, edificis, centres formatius, entre altres. Els republicans també emplacen l'Ajuntament a manifestar el rebuig de la institució «al sistema monàrquic espanyol, corrupte i hereu del franquisme» i a demanar al Congrés la creació d'una comissió d'investigació per investigar «les presumptes irregularitats comeses per membres de la Família Reial».
 
 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 
 
La moció, promoguda per la Secció Local d'ERC de Lleida i que serà presentada pel grup municipal republicà, pretén demanar explicacions per les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola, després que el 3 de març el diari La Tribune de Genève fes pública la investigació de la Fiscalia suïssa sobre una donació de 100 milions de dòlars del rei d'Aràbia Saudita a Joan Carles I, fruit de la seva intermediació en el contracte del tren d'alta velocitat a la Meca, un «pagament de comissions» que suposadament fou dipositat en un banc d'aquell país.
 
 
Amb la moció, ERC insta a la Paeria a donar suport a la demanda per a la creació al Congrés d'una comissió d'investigació per investigar «les presumptes irregularitats comeses per membres de la Família Reial, així com les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l'estat espanyol amb l'Aràbia Saudita». Una comissió que va ser vetada aquest dimarts al Congrés, per tercer cop en el que va d'any, amb el suport de PSOE, PP i VOX, remarquen els republicans. El text també demana que es faci efectiva la retirada dels reconeixements al rei emèrit Joan Carles I en tot allò que afecta la ciutat de Lleida, com és el cas del Centre de Formació d'Adults Joan Carles I, els blocs Joan Carles a la Mariola, i el bust del monarca que es troba al saló de plens de l'Ajuntament de Lleida, de la mateixa manera que plaques honorífiques que es puguin trobar a la ciutat.
 
 
El president de la Secció Local d'ERC de Lleida, Josep Maria Baiget, considera que «les conductes de Joan Carles I no mereixen, hores d'ara, el reconeixement públic de les institucions públiques d'arreu del país», i ha instat també als lleidatans a detectar possibles símbols monàrquics perquè puguin ser retirats si la moció prospera.
 
 
Aquesta serà la primera moció que els republicans presentaran al ple de juliol després que tots els grups polítics amb representació a la Paeria de Lleida acordessin no presentar-ne cap fins que finalitzés l'emergència sanitària. Ciutats com ara Girona, Prats del Lluçanés, Balaguer o Begues, ja han presentat mocions en el mateix sentit.

Comentaris

envia el comentari