Catalunya Diari

La Paeria presenta el vídeo 'No és no' i instal·la un Punt Lila per les Festes de Maig

L’equip de persones voluntàries de Nits Q també estarà actiu el divendres nit

L'Ajuntament de Lleida ha presentat el vídeo 'No és no' de prevenció de comportaments sexistes, elaborat per un grup de joves del projecte d'Aprenentatge i servei en igualtat de gènere de LleidaJove, departament de Joventut de la Paeria. L'audiovisual, d'un minut de durada, s'emetrà als concerts programats a les revetlles d'aquesta festa major.

El tinent d'alcalde Xavier Rodamilans ha destacat el contingut del vídeo, que juntament amb altres accions que es fan des de l'Ajuntament reforcen un missatge de Lleida sense agressions sexistes. A més, es vetlla per la promoció de valors, el civisme i la responsabilitat perquè els espais d'oci siguin espais lliures d'actituds sexistes.

Tres de les noies que han participat en el vídeo, Fati Elasri, Fenda Togola i Arlyn Velásquez, amb la tècnica de Joventut, Jennifer Chiquero, han explicat que el vídeo és el resultat d'un treball previ de fa mesos, que s'ha plasmat en un treball fotogràfic, en un curtmetratge amb exemples de micromasclisme i ara amb aquesta audiovisual en format de videoclip. El material pretén prevenir comportaments sexistes i té com a eix principal el 'No és no'. Segons han explicat les joves, han treballat la lletra per construir la imatge d'una dona forta i valenta, que «alça la veu ben fort».

Punt Lila

La cançó i el vídeo formen part del conjunt d'accions impulsades en aquest àmbit, com la instal·lació d'un Punt Lila els dies 10 i 11 de maig a la nit, al recinte dels Camps Elisis, per sensibilitzar la ciutadania que estarà de festa. El Punt Lila estarà al costat del pavelló 3, on es fan les revetlles populars, i romandrà obert de 23.00 hores a les 5.00 hores de la matinada.

La cap d'unitat tècnica de Polítiques d'Igualtat, Sílvia Puertas, ha indicat que l'espai comptarà amb dues professionals de l'entitat Antisida de Lleida que informaran de la campanya i repartiran material sobre aquest tema. Alhora, atendran i recolliran qualsevol mena d'incidència relacionada amb agressions sexistes. El Punt Lila és una acció que dona continuïtat a les iniciatives ja iniciades en aquesta matèria i a les quals se sumen d'altres, com el vídeo i àudio de prevenció de comportaments sexistes.

Nits Q Lleida

Igualment, l'equip de persones voluntàries de Nits Q Lleida estarà actiu la revetlla de divendres en un punt informatiu al costat del Punt Lila. De 23 h a 3 h facilitarà informació sobre la importància d'un consum responsable d'alcohol, de la prevenció sobre conductes sexuals de risc i promourà l'ús del transport públic. L'equip de Nits Q repartirà el ja tradicional Kit dels plaers i tindrà un photocall per fer-hi fotos. També es repartiran les polseres 'Lleida, per unes festes sense agressions sexistes' i xapes de la campanya 'Més bon tracte'.

Formació al personal d'entitats a les barres

La Paeria ha impulsat també la formació a personal d'entitat que gestionen les barres al recinte dels Camps Elisis les dues nits de revetlla. Aquesta acció formativa se centra en la dispensació responsable d'alcohol i de com actuar davant la detecció i/o comunicació d'una agressió sexista.

El conjunt d'accions, que s'emmarquen en aquesta campanya de sensibilització, compta amb la col·laboració del sector de l'oci nocturn i de les entitats de la ciutat que treballen en aquest àmbit i que són actives en la Plataforma Participativa Nits Q Lleida. Els cossos de seguretat estaran coordinats per poder actuar davant qualsevol tipus d'incidència.

Lleida se suma així les iniciatives sorgides arreu de l'estat que volen eliminar qualsevol mena de comportaments i agressions sexistes per motiu de gènere, sexe, aparença i/o orientació sexual en espais d'oci i festes popular. S'ha de recordar que és responsabilitat individual i de tota la ciutadania la implicació per prevenir i actuar davant la detecció de qualsevol actitud sexista.

Pla d'actuació contra el comportament i actituds sexistes

Fa dos anys que la Paeria treballa la promoció d'unes festes cíviques i lliures d'agressions sexistes a la ciutat de Lleida. És una tasca que es desenvolupa conjuntament des de la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, amb les àrees de Promoció de la Salut i Joventut, i la Regidoria de Polítiques per a la Igualtat. L'any 2016 es va elaborar amb entitats feministes i socials el "Pla d'actuació contra els comportaments i actituds sexistes en espais d'oci i festes popular de Lleida" i del qual s'han realitzat diverses accions:

  

  

protocol d'actuació davant la detecció d'una agressió sexista

  

  

Formació a agents vinculats a l'oci nocturn i festes populars de la ciutat 

  

  

Polseres 'Lleida, per unes festes sense agressions sexistes' que es van presentar per la Festa Major de Maig del 2018

  

  

Presentació al setembre de 2018 de la campanya 'Més bon tracte' amb l'edició de material per difondre entre la ciutadania. 

  

  

Ubicació del Punt Lila a les Festes de la Tardor

  

  

https://benestarsocial.paeria.catwww.paeria.es/politiquesigualtat
Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat


Comentaris

envia el comentari