Catalunya Diari

La PAH alerta de l'augment de desnonaments en les darreres setmanes a Lleida

Demanen la col·laboració de les administracions

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida ha alertat de l'elevat nombre de desnonaments previstos en les darreres setmanes a la demarcació. Concretament, expliquen, fins a mitjans de març, hi havia onze pendents, la majoria per impagament del lloguer. En molts casos, les famílies ja s'havien posat en contacte amb l'administració (Paeria o Generalitat), i aquests, asseguren, «no els han donat una solució habitacional a data del desnonament o aquesta ha estat insuficient». 

Imatge d'un cartell de la PAH | LleidaDiari.cat

En aquest sentit, des de la PAH expliquen que els dos desnonaments de la setmana passada en són un exemple: el de dilluns és el cas de la Sílvia, amb tres fills menors i amb ingressos de 300 euros, «on el que hi ha és un desfasament entre la data de desnonament i la data d'entrega del pis d'emergència, per tant amb la incongruència a més que els pisos d'emergència es donen sense mobles en el període en què a la família se la instal·lava en un hotel durant un temps no inferior a set dies no existia la possibilitat de guardar els mobles enlloc». L'altre desnonament, afirmen, va ser dimecres i es va produir amb un plantejament molt similar al de dilluns.

  

  

 

 

Des de la PAH lamenten que hi ha més famílies en la mateixa situació i que, a més, «no se sap quan es rebran els pisos socials, o que resten pendent de les trucades de l'administració. Però els desnonaments venen amb data fixa, i les famílies han d'estar elles pendents de quan els vinguin a fer fora de casa». Tenint en compte que els desnonaments per lloguer van en augment, i que són molt més ràpids que les execucions hipotecàries, des de la PAH Lleida denuncien i recorden a les administracions públiques que el dret a l'habitatge és un dret bàsic que s'ha de garantir, que la llei protegeix a les famílies vulnerables per desnonaments i que no se les pot fer fora de casa sense que tinguin una alternativa habitacional vàlida i que, donat el cas que es necessitin espais temporals per a guardar els mobles i els estris necessaris de l'habitatge, se'n facilitin des de l'administració pública.

 

Tanmateix, asseguren que és «impensable» que la mesa d'emergència hi hagi mesos en què no es reuneixi i per tant deixi de donar solució als casos més vulnerables. També titllen de «denigrant» que la mateixa administració pública ALH (Agència Local d'Habitatge de la Generalitat) «desnoni i que no sigui possible cap diàleg amb ells per solucionar aquests casos». Finalment, exposen que la llei penalitza els pisos buits de bancs i grans tenidors i que és responsabilitat de les administracions tenir un cens de pisos buits per denunciar-los i obligar-los que els cedeixin per lloguer social. Per tot això, i per tots els desnonaments que previsiblement es donaran aquestes setmanes, «apel·lem a la responsabilitat de Paeria i la Generalitat en el compliment de la legislació vigent en pro de l'habitatge digne per a totes i tots».Comentaris

envia el comentari