Catalunya Diari

Els pares de Nadia només hauran de tornar 62.000 euros dels més de 400.000 estafats

Els condemnats, per estafa continuada agreujada, només han de fer efectiu el pagament a aquells afectats que han pogut acreditar que al seu dia els hi havien ingressat diners amb aquesta finalitat

La família de la Nàdia, en una imatge d'arxiu. | Cedida

L'Audiència de Lleida ha concretat en una nova sentència que els pares de la Nadia, una nena que pateix una malaltia rara, hauran de tornar 62.284,31 euros dels 402.232,65 que la resolució anterior establia que van estafar, a 65 afectats. La Sala respon així al requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, al maig de 2019, va estimar parcialment el recurs de la defensa pel que fa a la responsabilitat civil i anul·lava la part que feia referència a les indemnitzacions «per falta de concreció». El TSJC instava a l'alt tribunal lleidatà a fer una «individualització» dels perjudicats a qui s'havia d'indemnitzar i en concretés quines quantitats van rebre com a donatius de forma fraudulenta i que no es van destinar a tractaments mèdics de la menor.

Segons la nova sentència emesa per l'Audiència de Lleida, els condemnats, per estafa continuada agreujada, només han de fer efectiu el pagament a aquells afectats que han pogut acreditar que al seu dia els hi havien ingressat diners amb aquesta finalitat. D'aquesta manera, se n'han ordenat un total de 65, la majoria dels quals aniran a parar a particulars, tot i que també n'hi ha per a escoles, entitats, grups de teatre o comerços, entre d'altres.

La resolució de l'Audiència arriba després que el TSJC l'instés a fer una «individualització» dels perjudicats a qui s'havia d'indemnitzar i amb quines quantitats. Segons es detalla a la sentència, la quantitat més elevada que s'ha de tornar a un dels 65 afectats que han pogut acreditar el seu donatiu als pares de la Nadia és de 13.000 euros, hi ha una altra de 6.500 euros i dos més de 6.000 euros cadascuna.

Fernando Blanco i Margarita Garau, condemnats per estafa continuada agreujada a cinc anys i tres i mig de presó respectivament, es troben actualment en llibertat a l'espera que la sentència sigui ferma. En el cas del pare, va sortir del centre penitenciari de Ponent el mes de juny passat, un cop havia complert en presó provisional la meitat de pena, tal com estableix el Codi Penal. L'estafa es va destapar al desembre de 2016, quan es va descobrir que els progenitors de la Nadia s'estaven enriquint amb les donacions que rebien per fer front a tractaments mèdics de la petita –que pateix tricotiodistrofia- que no es van dur a terme.

 

També et pot interessar...


Comentaris
Núria
Al menys ja que no poden tornar els diners a la gent, que realment sigui per la nena, que el jutjat posi un administrador dels diners, que això ho poden fer, i els diners siguin nomes per la nena per tot el que necessiti incluida la casa el seu nom, es lo just, la gent li va donar a la nena no a aquests poca vergonyes que s aprofitan de sa filla
xs
vaja, estafa com puguis, la diferencia es que al no ser politics al menys la garjola si la tepitjaran...

envia el comentari