Catalunya Diari

Participar, decidir i municipalitzar

Participar, decidir i municipalitzar| Ferran Dalmau

 Ciutats de tot el món estan experimentant el fracàs de la privatització dels serveis municipals, essent el principal de tots els fracassos, el del servei de proveïment d'aigües. Accés desigual, promeses trencades, obstacles mediambientals i escandalosos marges de guanys estan duent a molts municipis europeus a recuperar el control públic d'aquest servei essencial. La remunicipalizació de l'aigua és una tendència nova i apassionant que funciona i s'explora al llarg del continent. Tan sols a França, ciutats de referència com París, Grenoble, Bordeus, Brest, Tolosa de Llenguadoc, Castris... i fins a un total de 40 ciutats ja han emprés el camí cap al retorn a mans públiques de la gestió d’un servei, que abans havien privatitzat.
 
A Itàlia, el 2011, el Moviment per l’Aigua prengué la iniciativa i decidí presentar una Llei d’Iniciativa Popular amb l’objectiu de tutelar l’aigua i la seva qualitat des de l’esfera pública, remunicipalitzar la gestió del servei i garantir la participació de la ciutadania en el mateix. Per poder celebrar el referèndum,  la llei exigia presentar un mínim 500.000 signatures. El Moviment per l’Aigua en recollí més d’1,4 milions i el Tribunal Constitucional d’Itàlia va acceptar celebrar un referèndum, la participació del qual va ser del 58% del cens, amb uns resultats aclaparadors: més del 95% dels participants van votar en contra de la privatització del servei i, per tant, 25 milions d’italians i italianes van barrar el pas a la privatització de l’aigua i la seva gestió mercantil. 
 
Més al nord, a Alemanya, la ciutadania també marca el rumb a la classe política en la mateixa direcció i, el febrer de 2011, el moviment Berlin Water Table va coordinar amb èxit un referèndum popular sobre la privatització de l'aigua a la capital alemanya. En aquesta ocasió 665.000 ciutadans berlinesos/es van votar en el referèndum i es van recollir més de 320.000 signatures per reclamar que es publiquessin les condicions contractuals del procés d’externalització del servei de l'empresa pública Berlín Water Works (BWB). Segons el moviment partidari de la remunicipalització, des de que l'administració local va vendre el 49,9% de la companyia al gegant de l’aigua Veolia, els preus han crescut un 35%, els salaris dels gestors de l’empresa s'han triplicat i s’ha perdut un terç dels llocs de treball existents. No obstant això, la companyia ha guanyat 1,3 bilions d'euros a repartir entre els seus accionistes. No cal dir, que el servei no ha millorat en qualitat.
 
A Lleida, on l’aigua es gestionada per l’oligopolista Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) l’opacitat i els pitjors vicis es repeteixen i, per això, salvant totes les distàncies però amb els ulls posats en les experiències europees de remunicipalització i d’impuls de processos de participació ciutadana en l’àmbit dels serveis públics, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) impulsa la iniciativa de convocar una Audiència Pública sobre les privatitzacions i externalitzacions que l’ajuntament de la ciutat de Lleida ve realitzant, no tan sols en el proveïment de l’aigua sinó també en desenes d’altres serveis públics bàsics, per tal d’exigir explicacions, transparència, participació i control popular als responsables polítics municipals i mostrar l’oposició de la ciutadania a les seves polítiques neoliberals velles i obsoletes.
El somni de veure el proveïment d’aigües i la resta de serveis públics fora de la lògica del mercat, gestionats pel sector públic i amb vocació exclusiva de servei a la ciutadania, és viu i està latent a Europa. I la porta cap a la democratització de nous espais de les nostres vides, també. I a Lleida, empenyent, obrirem aquesta porta i a través de la participació i l’empoderament popular, tard o d’hora, farem realitat el somni.
 
Ferran Dalmau, CUP Lleida


Comentaris

envia el comentari