Peces de ceràmica de fruita repartides per Lleida busquen reflexionar sobre el conflicte dels temporers

El Centre Històric de Lleida acull des d'aquest dimecres 'El preu de la fruita', un treball d'investigació artística de Berni Puig al voltant del conflicte dels treballadors temporers de la fruita a les comarques de Ponent, produït pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i publicat com a Itinerari Simbòlic, un dels programes de contingut complementaris de l'exposició Ciència Fricció.

 

El treball proposa un itinerari per la plana de Lleida amb àudios i textos que documenten la visió de l'artista de la problemàtica, a banda de peces de ceràmica de fruita a la ciutat de Lleida amb l'objectiu d'obrir debat al respecte. Puig ha comptat amb la col·laboració de la Plataforma Fruita amb Justícia Social, entre d'altres.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Amb aquest treball, Berni Puig ha volgut posar de manifest que la recol·lecció de la fruita a Lleida genera tensions, en especial en l'ecosistema laboral, social i mediambiental de les seves comarques. En aquest sentit, posa el focus a l'estiu passat, en plena pandèmia, quan Lleida va saltar als mitjans de comunicació a causa de la presència de centenars de persones vingudes per treballar a la fruita que van acabar dormint al carrer.

Peces de ceràmica de fruita repartides per Lleida busquen reflexionar sobre el conflicte dels temporers

Peces de ceràmica de fruita repartides per Lleida busquen reflexionar sobre el conflicte dels temporers | LleidaDiari.cat

 

Greu vulneració de drets laborals i socials

Segons Puig, aquesta circumstància va fer aflorar una «greu vulneració» de drets laborals i socials d'aquest sector econòmic i és precisament això el que li ha cridat l'atenció per engegar aquest treball. En aquell moment, Puig es trobava pintant la seva obra 'Omnipresent' a l'església de Penelles, a la Noguera, en el marc del festival Gar Gar. Llavors es va posar en contacte amb diversos actors del conflicte durant el passat mes de juny, en una residència d'investigació a Lleida.

 

'El preu de la fruita' és l'itinerari que n'ha resultat, amb àudios enregistrats al llarg del procés i amb una proposta d'intervenció artística simbòlica al carrer de la capital del Segrià. L'itinerari fa un repàs a diversos agents i elements que configuren l'ecosistema del conflicte al voltant de la fruita: el model d'explotació agrícola, la pagesia, els temporers, els activistes o les conseqüències socials de la problemàtica.

 

Cada punt de l'itinerari està acompanyat per un text i una gravació documental, amb entrevistes, captacions sonores i declaracions dels implicats. En el seu punt final, l'artista situa al públic a la ciutat de Lleida, en un entorn intervingut de la seva mà i de forma simbòlica amb peces ceràmiques de fruita que promoguin una visió crítica i pròpia de la problemàtica.