Catalunya Diari

Pedro Sánchez guanya les primàries i liderarà el PSOE

Susana Díaz i Pedro Sánchez eren els principals preferits de la jornada

Susana Díaz i Pedro Sánchez es disputaven el lideratge del PSOE. | Cedida

Amb el 81,6% dels vots escrutats i amb més de vuit punts d'avantatge, Pedro Sánchez ha guanyat les primàries i serà el líder del PSOE. La victòria de Sánchez ja ha tingut la primera conseqüència política, ja que Antonio Hernando, portaveu del grup socialista al Congrés dels Diputats, ha presentat la seva dimissió. Aquest matí un total de 187.949 militants han estat convocats per triar al secretari general del PSOE. Els candidats eren tres: la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz; l'exlíder Pedro Sánchez i l'exlehendakari Patxi López. Els dos primers eren els únics que tenien possibilitats reals de guanyar, però al començament de la jornada electoral encara no hi havia un clar preferit. En basar-se en una qüestió de signatures per explicar els suports, s'arribava al moment assenyalat amb una diferència molt petita: Díaz mantenia 6.539 signatures d'avantatge, evidenciant que els resultats serien molt igualats. Els seus avals van ser: 60.231 avals per a Díaz i 53.692 avals per Sánchez, a més dels 10.866 avals per a López.

Els vots s'han recollit des dels 2.907 centres habilitats distribuïts per tot l'Estat, i també han pogut participar-hi mitjançant votació a distància els afiliats presents en ciutats europees com Brussel·les, París, Berlín, Londres, Ginebra i Laussane; i d'Amèrica Llatina com ara Santiago de Xile, Bogotà, Ciutat de Mèxic, Guadalajara (Mèxic), Ciutat de Panamà, Lima, Montevideo, Caracas, Buenos Aires, Rosario (Argentina) i Santo Domingo. La previsió general era que els resultats orientatius sortissin a la llum a les 21.00 hores, erigint provisionalment al nou representant del PSOE, encara que l'estimació és que el resultat definitiu se sabrà entorn de les 23.30 hores.

Els tres candidats han visitat la seu de Ferraz, a Madrid, on han seguit l'escrutini a l'espai que el partit li ha habilitat a cadascun. Es coneix que més de 200 periodistes han estat acreditats per assistir a la roda de premsa. El resultat serà definitiu el dimecres 24 de maig, després de considerar-se les impugnacions presentades. Assistint tot el procés han col·laborat 12.000 persones, entre afiliats i treballadors de l'organització, facilitant el desenvolupament normal de la jornada. Pedro Sánchez serà ratificat al Congrés del 17 i 18 de juny celebrat pel PSOE, moment en el qual se li atorgarà capacitat executiva. Fins llavors, la direcció del partit seguirà a càrrec de la Gestora presidida per Javier Fernández.


Comentaris

envia el comentari