Catalunya Diari

Per Lleida, doble compromís

Per Lleida, doble compromís| Carles Vega

 Una ciutat és una realitat sempre per acabar. En contínua transformació. No des del punt de vista urbanístic, que també, sinó des d’un punt de vista més global: com a espai que és alhora on residim, on ens movem, on desenvolupem –si podem— la nostra activitat econòmica, on consumim, on gaudim de l’oci, on estimem...
 
En aquest constant fer i desfer, l’ajuntament és un dels principals actors. Com a titular i gestor dels béns i els serveis públics, i també com a ordenador i regulador de l’activitat humana en el terme municipal. En aquest doble paper, una administració local moderna i democràtica ha de treballar amb el bé comú i la cohesió social com a divises. Per fer que sigui el batec ciutadà el que guia la transformació de la ciutat, no pas el desig mercantil.
 
En aquesta nostra Lleida per acabar, les properes eleccions municipals són una bona oportunitat perquè el batec ciutadà humanitzi una mica més la nostra ciutat. Perquè la gent entrem a la Paeria no només per visitar les restes arqueològiques o per pagar els nostres tributs, sinó per prendre el control de l’Ajuntament. L’eina més efectiva per fer una ciutat millor és aconseguir una Paeria millor.
 
Aquesta nostra Lleida per acabar ha de guanyar un lloc important en la Catalunya també en transformació. A les portes de la construcció d’un nou estat, en aquest procés imparable que estem vivint cap a la independència i cap a una nova democràcia, les lleidatanes i els lleidatans hi hem de jugar un paper clau. Tenint com tenim l’oportunitat de fer foc nou. De deixar fora de joc i de lloc les corruptel·les, de fer una Paeria més oberta i transparent, on la gent es pugui involucrar en la presa de decisions.
 
A la Lleida que m’imagino en els propers anys i que vull contribuir a construir, l’espai públic, per exemple, no ha servir per a fer negoci (ni menys el negoci d’en Robert amb les cabres). Ha de ser lloc de trobada social, de desenvolupament personal, d’aprenentatge individual i de creixement col·lectiu, d’acció cultural, de vindicació cívica, de convivència ètnica. Un espai de cohabitació.
 
La Lleida que, de ben segur, construirem serà la d’una Paeria compromesa de veritat amb la justícia social i amb el bé comú. D’una Paeria que dóna protagonisme a la gent, facilitant l’exercici real del control polític i la fiscalització per part de la ciutadania. Gràcies a l’aprofundiment democràtic, que és el mateix que dir l’observància dels valors republicans, els quals, entre altres coses, propugnen un model de ciutadania responsable, no només vigilant amb els excessos del poder i sinó també compromesa amb la ciutat i amb el país.
 
Som una majoria social els convençuts que, per raó de justícia social i de dignitat col·lectiva, necessitem una comunitat política lliure. Les eines d’un estat que no tenim, d’una Catalunya independent, una república catalana on tot serà possible perquè serà nou i net: una nova Constitució, una Administració nova, noves maneres de fer. I les eleccions municipals del 2015 han de propiciar el pas previ i indispensable, han d’operar un canvi radical a Lleida, fer que la majoria social controli la Paeria i no que sigui la Paeria qui controla la majoria social. Acabar, a la nostra ciutat i al país, amb el “tot per al poble sense el poble” tan propi del despotisme. Prenem el compromís d’edificar la nova Catalunya des dels pilars d’una nova Paeria.
 
Carles Vega, candidat d’ERC a l’alcaldia de Lleida


Comentaris

envia el comentari