Catalunya Diari

Per una Festa Major popular i participativa

Per una Festa Major popular i participativa| Pau Juvillà i Llibert Rexach

 Un any més, torna la Festa Major que, com el seu nom indica, és una de les grans festes de celebració col·lectiva de la ciutat, una festa que sempre l'hem reivindicada oberta, popular i participativa on el protagonisme ha d'ésser ciutadà i col·lectiu.
 
Una festa on, cada cop més, diferents col·lectius i grups truquen a la porta de la comissió de festes tot generant, d'uns anys ençà, una participació important a través del que hem anomenat la cultura popular i tradicional però també a través de moviments com La Sirollada, que posen en qüestió un model de Festa Major que sembla inalterable en el temps.
 
I és que malgrat alguns canvis més aviat modestos en l'estructura de la Festa Major a Lleida, el fons continua essent el mateix: un Ajuntament que organitza misses i ofrenes a sants, que posa bandes a pubilles i que manté acotada la revetlla a determinats col·lectius i a empreses privades; una Festa Major cada vegada més dominada per les empreses d'oci nocturn i menys per les entitats culturals, educatives i socials de la ciutat.
 
Nosaltres, com sempre, apostem per retornar la Festa al carrer, allà on tot comença. Apostem per retornar el protagonisme de les Festa als veïns i veïnes de Lleida, per noves formes d'organització totalment horitzontals i deixar de donar l'esquena a la plena participació de nous col·lectius i al ric teixit associatiu de la ciutat. Urgeix un debat a fons, obert i plural sobre el model de Festa.
 
En aquest sentit, un any més La Sirollada, amb les fins a 17 activitats que té programades, ens convida a assaltar i recuperar els carrers com a lloc de trobada, per xerrar, intercanviar idees i proposar alternatives. Una bona manera de capgirar aquest model de Festa Major, un moment de ruptura amb la ciutat ideal, clara i ordenada que ens han dissenyat.
 
Volem treballar amb nous models de Festa Major. Una Festa on es prioritzi l'autogestió i la proximitat; un model més sostenible ecològicament i socialment, amb la convicció que és necessari  sortir del pur criteri economicista o de mercat pel que fa a proveïdors, de l'ús de certes marques, de l' establiment de preus no populars, etc.  Retornem la Festa als interessos populars, a les entitats i la ciutadania per trencar amb un model basat en interessos privats d'uns pocs que en fan negoci.
 
Demanem també una reformulació i una adequació profunda de la comissió de festes per adaptar-la a noves fórmules reals de participació, alliberar-la de velles dinàmiques que n'encotillen tant la gestió com el funcionament, així com promoure la renovació periòdica dels seus membres evitant eternitzacions en la representació.  Volem convertir-la en un espai viu, de reflexió i debat sobre les festes, amb la participació dels diferents actors, actrius i agents que hi prenen part. I fer que sigui un espai propositiu real. Cal repensar i capgirar el model hegemònic de Festa Major, com ja han fet o estan fent molts municipis d'arreu dels Països Catalans.
 
Com se sol dir, els canvis comencen per un mateix, per això assistirem a l'anada a ofici i a la processó com unes lleidatanes i lleidatans més, lluny de desfilades que situen els càrrecs electes a l'altre costat de la barrera en relació a la ciutadania, que separen de forma elitista el públic i la Corporació Municipal, i que atorguen a aquesta darrera un protagonisme que han de tenir les entitats i associacions vinculades a la cultura popular, les autèntiques protagonistes de la Festa.
 
Evidentment, tampoc assistirem a l'ofici solemne a la Catedral Nova en honor a Sant Anastasi el dia 11 de maig, perquè no podem participar de la solemnitat i protocol d'una litúrgia religiosa que deixa al marge la pluralitat confessional i el dret a la laïcitat de la població lleidatana, i tampoc imposarem bandes a pubilles, tradició hereva de las reinas de la Fiesta Mayor, que redueix la dona a una figura purament ornamental.
 
I també ens preguntem per què no s'ha fet fins ara, per què en aquests més de 30 anys de democràcia, l'Ajuntament continua mantenint aquest model tancat i caduc i cap força política al consistori ha encetat el debat sobre la Festa Major, per què costa tant tenir segons quins debats a la nostra ciutat.
 
Creiem en un altre model de Festa Major, participativa i integradora, liderada per la societat civil i totes les entitats culturals de la ciutat que treballen dia a dia de forma desinteressada per una cultura viva i activa. Una Festa Major popular lluny de la mercantilització a la que es sotmet, respectuosa amb totes les religions i cultures, que fomenti valors com la igualtat de gènere i, sobretot, que mantingui el seu caràcter obert, plural i participatiu conservant els elements més característics que la defineixen.
 
Creiem necessari crear entre tots una Festa, tal com es fa en altres ciutats, de la qual ens en puguem sentir orgullosos, en què els més petits vulguin ser grans per poder ser aquells bastoners que desfilen en el seguici, porten el gegant o, senzillament, duen el mocador al coll.
 
Pau Juvillà i Llibert Rexach, membres de la Crida per Lleida


Comentaris

envia el comentari