Catalunya Diari

Les persones amb fibromiàlgia desenvolupen estratègies ineficaces per gestionar la mala qualitat del son

La recerca de la UdL i l'IRBLleida també indica la necessitat de nous estudis per revertir aquesta situació

Pla mitjà de la investigadora de l'IRBLleida, Carolina Climent
Les persones diagnosticades amb fibromiàlgia desenvolupen estratègies ineficaces per gestionar la mala qualitat del son | LleidaDiari.cat

Les persones diagnosticades amb fibromiàlgia desenvolupen estratègies inadaptades i ineficaces per gestionar la mala qualitat del son i les conseqüències en el seu estat de salut general. És una de les conclusions d'una investigació duta a terme per personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), que s'ha publicat a la revista 'Journal of Clinical Medicine'.

Una altra de les conclusions de la recerca és la necessitat de desenvolupar futurs estudis per revisar l'experiència de la mala qualitat del son en persones que pateixen aquesta condició de salut.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La investigació ha estat realitzada per professionals del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, del Grup d'Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura (GESEC) de la UdL i del Grup de Recerca de Cures en Salut (GRECS) de l'IRBLleida. La recerca s'ha fet a partir de la revisió de 17 articles publicats sobre l'àmbit, en què s'aportaven testimonis directes que han permès analitzar l'experiència de les persones amb aquesta malaltia i les seves estratègies per solucionar els problemes de son.

Un símptoma greu de la fibromiàlgia

«La mala qualitat del son és un símptoma greu de la fibromiàlgia i té un impacte molt gran en altres símptomes de la malaltia com el dolor, la fatiga o el rendiment laboral», assenyala la primera autora de l'article, Carolina Climent. Per això, considera necessari que «els professionals de la salut reflexionin sobre l'educació i consells que es donen en aquest àmbit».

Aquesta recerca ha estat possible gràcies a les ajudes de la recerca que ha rebut el personal investigador per part de la UdL (ajuda predoctoral, ajuda X19005 de l'Institut de Desenvolupament Social i Territorial (INDEST) i ajuda de la Càtedra de Salud, Educació i Qualitat de Vida de la UdL i la Fundació ASISA).

Prèviament, aquest grup de recerca havia estudiat la validesa i fiabilitat dels indicadors de qualitat del son (la durada o profunditat del son i la dificultat per adormir-se, entre d'altres) en persones adultes diagnosticades de fibromiàlgia. Els resultats van confirmar la validesa dels indicadors i permeten als professionals de la salut garantir una assistència integral en pacients amb fibromiàlgia, més enllà del dolor, i proporcionar informació important sobre l'efectivitat dels tractaments. Aquell estudi es va publicar a la revista International 'Journal of Environmental Research and Public Health'.


Comentaris

envia el comentari