Catalunya Diari

Unes 400 persones es manifesten a Lleida contra la precarietat laboral

La mobilització de CCOO i la UGT amb motiu del Primer de Maig estrena recorregut i finalitza a la plaça de Santa Cecília

Pla general de la manifestació del Primer de Maig
Pla general de la manifestació del Primer de Maig convocada per la UGT i CCOO a Lleida | LleidaDiari.cat

Unes 400 persones es van manifestar aquest Primer de Maig a Lleida, en la mobilització convocada per la UGT i CCOO sota el lema 'Més drets, més igualtat i més cohesió. Primer les persones!'. Els participants van denunciar la precarietat laboral i salarial que pateixen molts treballadors, alguns dels quals tot i tenir una feina, segueixen sent pobres, i, per això, una de les principals reivindicacions va ser exigir al nou govern de l'Estat la derogació de les darreres reformes laborals per recuperar drets socials i laborals perduts durant la crisi.

Pla general dels parlaments del final de la manifestació del Primer de Maig
Pla general dels parlaments del final de la manifestació del Primer de Maig | LleidaDiari.cat

 

La marxa va arrencar com és habitual de la plaça del Treball i, enguany, va finalitzar a la plaça de Santa de Cecília on es van llegir els manifestos. La manifestació va comptar amb la participació de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

La secretària de CCOO de Lleida, Cristina Rodríguez
La secretària de CCOO de Lleida, Cristina Rodríguez, llegeix el manifest amb motiu del Primer de Maig | LleidaDiari.cat

 

Treballadores del sector de la geriatria
Treballadores del sector de la geriatria mostrant les seves reivindicacions | LleidaDiari.cat

 

 

Els sindicats d'educació convoquen una vaga el 16 de maig

Els sindicats del sector de l'educació convocaran una vaga el 16 de maig vinent si el Departament no accepta que els docents recuperin l'horari lectiu anterior a les retallades, és a dir, 18 hores de classe a Secundària i 23 a Primària. Segons els sindicats, implantar la mesura el curs vinent suposaria una partida pressupostària de 45 MEUR que es podria implantar a través d'un decret llei.

A banda, el professorat demana també reduir les ràtios i millorar altres condicions per fer front a la «precarietat laboral», com ara la conversió dels terços de jornada a mitges jornades, l'estabilització del personal interí, el retorn del caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys o més personal de suport educatiu per atendre a la diversitat de l'alumnat.

«La precarietat laboral», la queixa sindical

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, Intersindical, ASPEPC-SPS i UGT han anunciat la convocatòria de vaga per pressionar l'administració i forçar una reunió de la mesa sectorial per negociar mesures i acordar regular mesures de millora del sistema a través d'un decret llei.

Els sindicats fixen la seva major reivindicació en recuperar l'horari lectiu del 2010, abans de les retallades, que era de 18 hores a Secundària i 23 a Primària, i que es va veure modificat per la consellera Rigau, el 2011, i el ministre Wert, el 2012. Els sindicats van aconseguir la reducció d'una d'aquestes dues hores afegides amb l'acord del 2017, que va permetre donar llum verda als pressupostos de la Generalitat. 

En aquell text es mostrava la predisposició del Departament en restablir l'horari lectiu del 2010 si hi havia disponibilitat pressupostària. Segons el portaveu d'USTEC-STEs, Ramon Font, «primer va ser el 155, després no es posen d'acord amb els pressupostos» i per això no s'ha donat aquesta recuperació de l'horari. Considera que «els hauria de caure la cara de vergonya» i exigeix al Departament que posi els recursos necessaris per fer-ho possible, uns recursos que han fixat amb 45 MEUR pel 2019, de setembre a desembre


Comentaris

envia el comentari