Catalunya Diari

Les peticions d'ajuda al Banc dels Aliments de Lleida augmenten un 40% «de manera sobtada»

Es demana més col·laboració que mai en un Gran Recapte atípic basat en donacions econòmiques

Pla general del president de la Diputació, l'alcalde de Lleida, el president del CC del Segrià i representants i voluntaris del Banc dels Aliments de Lleida
Les peticions d'ajuda al Banc dels Aliments de Lleida augmenten un 40% "de manera sobtada" per la pandèmia | LleidaDiari.cat

Les peticions d'ajuda al Banc dels Aliments de Lleida han augmentat un 40% a causa de la covid-19 i en comarques com la Val d'Aran la demanda s'ha multiplicat per quatre. Mentre que l'any 2019 es van atendre 23.000 persones a la demarcació, almenys un cop al trimestre, des del començament de la pandèmia les peticions han augmentat de manera «sobtada», explica el director del Banc dels Aliments de Lleida, Oriol Berenguer, que calcula que a finals d'any s'arribarà a unes 30.000 persones ateses.

És per això que demanen «més col·laboració que mai» en un Gran Recapte «atípic» en què es canvien les donacions directes d'aliments per aportacions econòmiques. Enguany, a més de supermercats, hi participaran botigues petites com carnisseries o verduleries, la qual cosa facilitarà poder subministrar producte fresc a les persones que ho necessitin.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La situació de moltes famílies és «molt dolenta"

El president del Banc dels Aliments de Lleida, Antoni Fo, reconeix que la situació de moltes famílies és «molt dolenta» i demana «molta col·laboració» ciutadana perquè a cap persona «no li pot faltar un plat a taula». El director del Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida, Oriol Berenguer, ha explicat que el Gran Recapte enguany canvia de format perquè la recollida i classificació dels productes que es feia altres anys requereix la col·laboració de molta gent i cal evitar els contactes. Els donatius, ha explicat, es podran fer directament a la caixa del supermercat amb donatius directes d'1 a 50 euros del 16 al 21 de novembre. A més, durant els dies 20 i 21 es reforçaran alguns supermercats amb voluntaris, per informar dels canvis als compradors.

També s'ha obert el Gran Recapte a mercats municipals i botigues petites que vendran tiquets perquè veïns del barri hi puguin comprar menjar. Per últim, ha afegit, del 16 de novembre al 15 de desembre es podran fer col·laboracions econòmiques per Internet.

900 tones de menjar del gener al novembre de 2019

El Banc dels Aliments va distribuir unes 900 tones de menjar del gener al novembre de 2019 i en el mateix període d'aquest any s'ha arribat a unes 1.300. Des del Banc calculen que en total es distribuiran un 35% més d'aliments que l'any passat. Tot i que no és la crisi alimentària més severa, ha estat la més «sobtada». Berenguer ha explicat que amb la crisi financera del 2008 es va arribar a les xifres més altes, però «va arribar de manera més progressiva». Es van arribar a atendre unes 36.000 persones l'any 2012, ha recordat. La dificultat actual, però, és que l'economia s'ha aturat «de manera sobtada» i els ha obligat a una resposta «molt ràpida».


Comentaris

envia el comentari