Catalunya Diari

El pla de Lleida dona el tret de sortida a la collita de préssecs i nectarines

S'espera a Catalunya un 27,5% més de producció que la campanya passada, marcada per l'afectació de gelades i pedregades

Pla obert de temporers collint nectarines
Pla obert de temporers collint nectarines | LleidaDiari.cat

La zona del Baix Segrià ha iniciat aquests dies la recol·lecció de fruita de pinyol. Catalunya preveu per aquesta campanya «normal» amb una producció de 520.980 tones de préssec i nectarina, un 27,5% més que l'anterior, marcada per l'afectació de gelades i pedregades, segons les previsions d'Afrucat i el Departament d'Agricultura. Tot i això, la producció se situarà lleugerament per sota del potencial productiu del país, com el que es va assolir el 2017 amb 567.808 tones, sobretot per les arrancades dels darrers anys.

Caldrà esperar, però, per veure com pot afectar els preus aquest increment de collita, després d'una campanya de l'albercoc amb cotitzacions baixes. En aquest sentit, el Ministeri d'Agricultura ha autoritzat la retirada subvencionada de fins a 30.000 tones de préssecs i nectarines del mercat per fer-ne sucs per a la beneficència.

Estimen per aquesta campanya una producció d'unes 520.980 tones

Afrucat i Agricultura estimen per aquesta campanya una producció d'unes 520.980 tones. Això suposa un creixement del 27,5% en relació amb el 2018 (408.650 tones), any en el qual les gelades i pedregades van fer caure la collita un 28%, però un 8,2% inferior el 2017, en què es va assolir el potencial productiu amb 567.808 tones. Per grups varietals, el préssec rodó creixerà un 18,5% (122.740 tones); el préssec pla, un 29,7% (142.590 tones), la nectarina pujarà un 33,4% (323.000 tones) i la pavia ho farà un 11,4% (23.660 tones).

Les comarques de Lleida, principals productores de fruita de pinyol, no assoliran el seu potencial productiu. S'espera una producció de 486.090 tones, un 28,5% superior a l'any passat (378.380 tones) però un 5,9% per sota del 2017. A Tarragona, la producció se situarà entorn de les 25.460 tones, un 16,7% més que el 2018 però un 40,1% per davall de fa dos anys, xifres que responen a l'afectació que té a la demarcació el virus de la sharka i que és provocat arrancades.

Les comarques de Barcelona recuperaran el seu potencial productiu amb una producció estimada de 7.680 tones, un 14% superior a la campanya passada però també un 15,9% per damunt de la del 2017. A Girona, on destaca l'especialització creixent ten poma, la producció serà de 1.750 tones, un 1,7% més que el 2018 i un 9,9% inferior el 2017.

Treballadors collint nectarines en una finca agrícola d'Alcarràs
Treballadors collint nectarines en una finca agrícola d'Alcarràs | LleidaDiari.cat

 

Una bona floració, un bon quallat dels fruits

Segons Afrucat, «una bona floració, un bon quallat dels fruits i el fet que, fins al moment, no s'hagin de destacar inclemències meteorològiques remarcables», fan preveure per aquesta campanya una «bona qualitat» en préssec i nectarina. Tot i això, enguany no s'assolirà el potencial productiu del país, sobretot, per les arrancades que s'han dut a terme els darrers anys en fruita de pinyol, especialment el 2018 a partir del compromís d'Agricultura de finançar-ne una part.

  

  

Per primera vegada, la superfície neta de plantacions ha caigut aquest 2019 a Catalunya en tots els grups varietals (préssec rodó, nectarina, préssec groc i préssec pla), respecte a l'any anterior, segons Afrucat.

El sector reclama poder repercutir en el preu l'increment dels costos de mà d'obra

D'altra banda, des d'Afrucat expressen la seva preocupació davant l'increment del cost de la mà d'obra que haurà d'afrontar el sector per complir amb l'actualització del salari mínim professional aprovat per l'Estat, que serà d'un 10% al camp i d'un altre 10% a les centrals. L'organització empresarial calcula que aquest increment de la mà d'obra es traduirà en un augment dels costos de producció d'entre 3 i 4 cèntims per quilo. Per això, des d'Afrucat defensen que aquest increment s'hauria de poder repercutir en el preu final que percep el productor, tenint en compte que arrossega anys de dificultats econòmiques, sobretot arran del veto rus, exceptuant el 2018 en què la caiguda de producció va fer repuntar lleugerament els preus.

Pla d'arrancades de fruita de pinyol

El Departament d'Agricultura va publicar fa unes setmanes l'Ordre perquè els productors puguin acollir-se al Pla d'arrencades de plantacions de fruita de pinyol posat en marxa pel departament. Els pagesos interessats tenen de termini fins al 18 de juny. L'objectiu d'aquest Pla és treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, préssec pla i platerina, xifra que equival a 80.000 tones de fruita de pinyol, volum corresponent al que es va deixar d'exportar anualment a Rússia des del 2014 arran del veto. Aquesta, juntament amb altres mesures endegades per Agricultura, busquen «aixecar la rendibilitat» d'un sector que arrossega anys de dificultats pel que al tema de preus, especialment arran del veto rus.

El Ministeri autoritza la retirada del mercat de 30.000 tones de fruita de pinyol

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va autoritzar a finals de maig la retirada de fins a 30.000 tones de préssecs, nectarines, préssecs plans i platerines per tal de transformar-les en sucs, amb l'objectiu que la mesura contribueixi a l'equilibri entre oferta i demanda davant un complicat inici de la campanya 2019, alhora que també tindrà finalitats benèfiques, ja que el suc que s'obtingui es destinarà a entitats socials.

Els imports de l'ajuda a les organitzacions de productors per al finançament d'aquestes retirades, que s'efectuaran en el marc dels programes operatius d'aquestes, poden superar els 14,3 milions d'euros. Les organitzacions de productors podran presentar les seves sol·licituds davant les autoritats competents de les comunitats autònomes des del 10 de juny.

Pla obert de temporers collint nectarines en una finca agrícola de Soses
Pla obert de temporers collint nectarines en una finca agrícola de Soses | LleidaDiari.cat

 

També et pot interesssar...


Comentaris

envia el comentari