Catalunya Diari

Part de la plantilla de Plusfresc a Lleida denuncia la seva situació laboral

Es queixen dels sous precaris i de la inacció dels sindicats per a defensar els seus drets

Imatge d'uns cartells empegats a un supermercat Plusfresc
Treballadores de Plusfresc demanen millores en les seves condicions | LleidaDiari.cat

Part de la plantilla del supermercat Plusfresc de Lleida ha decidit alçar la veu per denunciar l'explotació que, segons ells, pateixen amb sous de misèria, mentre els responsables «continuen augmentant els seus beneficis milionaris a costa del nostre esforç».

Tal com han explicat en un comunicat, amb la Covid-19 la seva situació només ha fet que empitjorar per l'augment considerable del treball, lligat a la falta de personal que ja patien abans, però que se suma a les baixes laborals per Covid. Això ha provocat que les treballadores carreguin sobre les nostres esquenes tot el treball, amb les conseqüències físiques que això comporta. «Som un dels sectors exposats al risc, però l'empresa continua sense tenir-ho en compte, més enllà del postureig a les xarxes socials fent veure que els importa la nostra salut, quan pel contrari, només els interessa els beneficis que generem», asseguren.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Al principi de la pandèmia es va donar una paga extra

Això no obstant, recorden que al principi de la pandèmia després de la denúncia pública d'una treballadora que va transcendir en alguns mitjans de comunicació ens van donar una paga extra i posteriorment tres dies compensatoris. Malgrat tot, consideren que «és un insult a la nostra intel·ligència i una mesura per blanquejar-se de cara a la galeria».

«Han passat 9 mesos des de que va començar la pandèmia i sembla que ja no correm el risc patir un contagi. Una paga extra i tres dies compensatoris es el que valen la nostra salut i el nostre esforç? Mentre l'empresa no para d'obrir botigues, tenen la poca vergonya de dir que estan tenint pèrdues econòmiques per la compra de EPIs. Aquesta paga no és ni almoina a comparació dels diners que generem», afegeixen.

Què demanen?

A més a més, asseguren que moltes treballadores no alcen la veu per por a ser acomiadades, i denuncien el «silenci còmplice dels sindicats traïdors que ens venen als despatxos, a cada reforma laboral o conveni col·lectiu». Per això han decidit donar un pas endavant i organitzar-se al marge per visibilitzar la seva situació i conquerir millores.

- Per un salari digne: «Som un sector molt essencial però molt mal pagat. No arribem ni a mileuristes. Des del reposador a la caixera, del repartidor a domicili al camioner que distribueix el gènere a les botigues, absolutament tots som imprescindibles».

- Protocols efectius i reforç de les mesures de seguretat: «Si una treballadora dona positiu cal tancar la botiga i fer un PCR a tota la plantilla. No només està en risc la nostra salut, també la de les nostres famílies cada dia que arribem a casa».

- Reforç de la plantilla amb més personal per no haver d'assumir el treball uns pocs i una reducció de la jornada laboral per poder garantir la conciliació familiar.


Comentaris

envia el comentari