Catalunya Diari

El ple de la Paeria de Lleida aprova definitivament el pressupost 2020

Els grups municipals han mantingut la mateixa orientació de vot que en l'aprovació inicial que es va dur a terme el 9 de desembre passat

El ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest dimecres de forma definitiva el pressupost de la Paeria per a l'any 2020, que ascendeix a 164,3 milions d'euros, després de desestimar les dues reclamacions presentades durant el període d'exposició pública.

Els grups municipals han mantingut la mateixa orientació de vot que en l'aprovació inicial que es va dur a terme el 9 de desembre passat. Així, el pressupost ha comptat amb el vot favorable dels quinze regidors del govern (d'ERC, JxCat i Comú de Lleida) i el vot en contra dels grups del PSC, Cs i PP. En la sessió, el debat s'ha centrat en les dues reclamacions existents, presentades per un particular i pel grup municipal del PSC, que qüestionava el contingut de l'Annex d'Inversions, la reducció de l'amortització de deute i els fons destinats a projectes participatius i a entitats socials i culturals.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'aportació d'1,2 milions d'euros per fer possible el nou edifici de l'escola de Pinyana

La tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha considerat adequades les previsions pressupostàries pel que fa a les inversions, tenint en compte que es tornarà a demanar una sol·licitud de subvenció a l'Agència de Residus de Catalunya pel projecte de nova deixalleria aquest any 2020 i que s'incorporaran les subvencions del projecte del Museu Morera al pressupost a través dels romanents dels comptes del 2019. A més, s'ha mostrat «convençuda i orgullosa» de l'aportació d'1,2 milions d'euros que farà la Paeria per fer possible el nou edifici de l'escola de Pinyana, fórmula que el PSC ha qüestionat.

Pel que fa al deute, Pifarré ha justificat que la previsió d'amortització s'ha elaborat d'acord amb el calendari de venciments previst. La tinent d'alcalde també ha posat en relleu que «el govern està determinat a promoure la participació de la ciutadania, amb mecanismes de participació i gestió diferents dels de l'anterior govern, com ara els consells de barri».

Els socialistes lamenten que el govern no hagi negociat amb ells

Per part del PSC, la regidora Begoña Iglesias ha destacat la tasca del seu grup per millorar el pressupost mitjançant al·legacions i ha lamentat que el govern no hagi negociat amb els socialistes el seu contingut. Iglesias ha qualificat els comptes de «poc rigorosos pel que fa a les inversions, injustos amb les entitats i la ciutadania que paguen més i reben menys i que acaben amb el relat distorsionador respecte al deute per justificar la pujada d'impostos que va entrar en vigor l'1 de gener».

En nom del grup de JxCat, la regidora Anna Campos ha destacat que el govern ha volgut respondre les reclamacions presentades, tot i que un informe de l'interventor municipal assenyalava que incomplien els requisits previstos a la llei. Campos ha defensat que es tracta d'un pressupost «realista per posar en marxa un nou model de ciutat» i ha remarcat que s'han seguit en tot moment els criteris que fixa la llei per elaborar els pressupostos.

C's critica la pujada de tributs

La portaveu del grup de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha centrat el seu discurs a criticar la pujada de tributs aprovada en les ordenances fiscals. En aquest sentit, ha afirmat que, tot i que l'equip de govern parla de pressupostos «socials», «és conscient que la pujada de taxes de tots els serveis públics afectarà precisament a qui menys té», ha afirmat Ribes, qui també ha criticat que es retallin «escandalosament» les ajudes a emprenedors.

Xavi Palau, portaveu del grup del PP, ha acusat al govern municipal «d'haver perdut la il·lusió i l'ambició» i de no preveure cap gran projecte de ciutat. A més, ha fet un prec al paer en cap, Miquel Pueyo, per mantenir una reunió per treballar de forma conjunta en projectes de ciutats ambiciosos que puguin impulsar conjuntament.

Per últim, la regidora del Comú de Lleida, Elena Ferre, ha destacat la «satisfacció i orgull» de totes les persones que han treballat per fer aquests pressupostos, ja que «per primer cop aquesta ciutat tindrà uns comptes fets amb rigor i responsabilitat». A més, ha defensat l'aposta del govern municipal per a la participació feta «amb coherència i seny».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari