Catalunya Diari

Polèmica a un restaurant de Lleida perquè la cambrera no parla català

La clienta és professora de francès i diu sentir «passió per les llengües i Catalunya»
cambrera
Imatge d'arxiu d'una cambrera durant un servei | Cedida

La polèmica per la llengua emprada per una cambrera d'un restaurant de Lleida ha incendiat les xarxes socials.

 

Segons avançava aquest passat diumenge 'Crónica Global', una clienta d'un restaurant de Lleida s'ha queixat públicament a través del seu compte personal a Twitter, que una cambrera no va saber ni parlar-li, ni entendre el català.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Els problemes amb el vi i l'oli

Tal com explica en els diferents tuits, els problemes van arribar quan va demanar-li un vi «de la terra», i la cambrera va oferir-li un Rioja. Tanmateix, la disputa va seguir quan els clients volien oli i, una vegada més, la treballadora no va saber interpretar les seves paraules.

 

La indignació de la clienta, tal com afirma ella mateixa, no anava en contra de cap llengua en concret, sinó en defensa de la catalana, ja que considera que és «trist haver de fer aquest exercici constant per fer-te entendre a casa amb la teva llengua. I encara n'hi ha que posen en dubte la immersió lingüística!». En aquest sentit, a més a més es queixa que la cambrera li digués que parlar el català és molt difícil.

 

Una cambrera brasilera

Això no obstant, el propietari del restaurant ha assegurat que la seva treballadora és brasilera i que, a causa del poc temps que porta a Catalunya, encara no sap parlar el català. També assegura que és la primera vegada que algú es queixa per aquest motiu i que, de fet, durant el sopar de la clienta que ha fet pública la seva queixa, ningú li va dir res personalment.

 

Finament, davant l'enrenou provocat pels tuits de la clienta, aquesta es va veure obligada a aclarir unes hores més tard que: «Això no va contra cap llengua. Va de defensar-ne una, del dret a fer-la servir i de la crida a no canviar-la». Cal destacar que la clienta és, segons descriu al seu perfil, professora de francès i diu sentir «passió per les llengües i Catalunya».

 

També et poden interessar...Comentaris
Isabel
Jo soc molt catalana i defensora dels nostres drets , pero crec , que si la noia es brasilenya i fa poc que es aqui , se la pot ajudar amablement , ensenyan-li , com es diu , en el nostre idioma , el que demanem , i invitan-la aixi a aprendre un altre idioma , encoratjan-la a fer-ho i donar-li la benvinguda i demostrar-li , que som gent d'acollida , pacifica i bondadosa , hi han altres coses molt importants per cambiar que criticar una nouvinguda , sols es la meva opinió , no vull ofendre a ning
Josep M
?empresari ha de garantir del tot que la cambrera conekx ?entrada el nostre idioma (tan fàcil, per a una brasilera !!) I, altrament, ajudar-la a formar-s'hi intensament.
Maria
Penosa aquesta noia apasionada per les llengues Clasismo en estado puro Fer que els demes es deseperin per entendre't quan tu domines la seva llengua. I ai fos un alemany?
Maria
De pena Coneixer dos llengues i fer que els demes es desesperin per entendre't Sobrr tit si t'rstan servint. Mai te trovis amb aquesta situacio i que siguis tu la que s'ha de fer entendre
Rosa Maria
Per treballar a Restauració sha de saber idiomes, o entendre uns minims de paraules basicas. Ho sento, jo ho veig així.
Rosa Maria
Ho sento, pero si vols treballar al sector de Restauració has de saber un minim de idiomes ho paraules básicas del idioma. Ho sento pero es imprescindible. Si no busca altre feine.
Potato
Es una pena que utilitzi les xarxes per ridiculitzar un treballador. Persona fosca que no representa als catalans. T agradi o no a catalunya hi ha dos llengues oficials, catala si, indempendentista tb, ignorant i prepotent no fa falta...
Tòtil
Perqué no posen cambrers catalans? Els cambrers catalans ara emigren a països nórdics i allá es queixen de que no parlen viking! Dicotomia social!
ramon rt
Tota la culpa del propietari que hauria de valorar les aptituts dels aspirants a serveis del seu bar/restsurant. Hi ha molta gent més preparada que busca feina. L'amo del bar demostra molt poc interés en l'idioma bàsic de la seva terra.
Angels
Nois i noies, practiquem la tolerància, això és el que promocionem, som catalans però sabem parlar castellà.

envia el comentari