Catalunya Diari

Les pomes d'importació emeten 10 milions de quilos de diòxid de carboni a l'atmosfera

Un estudi elaborat per Afrucat i Fepex ho demostra

Espanya importa anualment unes 200.000 tones de poma i, en fer-ho, genera uns 10 milions de quilos de CO2, que són els que emeten a l'atmosfera els 10.000 camions que s'utilitzen per transportar-les, segons un estudi d'Afrucat. En canvi, la producció de poma de proximitat té una petjada ambiental pràcticament nul·la quant a emissions de carboni. A la vegada, la poma importada és més cara.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per això, Afrucat, amb la col·laboració de la Federació Espanyola de Productors Exportadors de Fruites i Hortalisses (Fepex), ha engegat una campanya a través de les xarxes socials per tal de conscienciar el consumidor de la importància de comprar pomes espanyoles. A més dels beneficis mediambientals, també afavoreix els productors locals i el territori. Més del 40% de les pomes consumides a Espanya són importades d'altres països, principalment d'Itàlia i França.

Imatge d'una rama amb pomes
Menjar pomes nacionals afavoreix la lluita contra el canvi climàtic | Pixabay

En canvi, la producció i consum de pomes espanyoles emet gairebé el mateix volum de gasos d'efecte d'hivernacle que els que capten els mateixos arbres, per la qual cosa la petjada de carboni és pràcticament nul·la, segons afirma es desprèn d'aquest mateix estudi.



A més a més, el transport encareix als lineals de compra dels supermercats el preu de les pomes d'importació. Segons Afrucat, en el cas de les Golden, les importades costen aproximadament 3 euros el quilo, mentre que les pomes produïdes a Espanya, 1,5 euros el quilo. Pel que fa a la varietat Gala, a Catalunya les pomes importades costen 2 euros/quilo respecte a 1,5 euros el quilo les espanyoles, i en la Fuji, varien dels 2,5 euros el quilo a 2 euros el quilo les estatals.



Davant aquestes dades, el director general d'Afrucat, Manel Simon, ha posat de relleu l'oportunitat de canviar els hàbits i prioritzar el producte local. En el mateix sentit, s'ha pronunciat Joan Serentill, president del Comitè de Pera i Poma de Fepex: «En els pròxims anys aquest paradigma canviarà, gràcies a l'aposta dels productors locals a incrementar el nombre de plantacions i qualitats amb les varietats més noves del mercat". "Un esforç important que, amb el suport del consumidor i la seva preferència pel local, permetria lluitar contra la despoblació de les zones rurals, donant oportunitats als nostres joves i assegurant el relleu en el camp», ha afirmat Joan Serentill.


Comentaris

envia el comentari