Catalunya Diari

Posen en marxa el dispositiu d'atenció a temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida

L'Ajuntament efectuarà un cens per saber quants temporers treballen a la fruita al municipi i on s'allotgen

Imatge de l'allotjament preparat per acollir fins a 122 temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida
La Paeria posa en marxa el dispositiu d'atenció a temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa el dispositiu d'atenció als temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida, que enguany concerta en el mateix espai els diferents serveis per a les persones temporeres que arriben a la ciutat.

L'espai, que funcionarà fins a mitjans de setembre, pot allotjar fins a 122 persones, tot i que en cas de necessitat es podria ampliar aquesta xifra, i també compta amb serveis com els de dutxa, consigna i menjador per als usuaris, a més de l'oficina d'atenció a temporers, situada a l'exterior del pavelló. D'altra banda, la Paeria efectuarà un cens dels temporers que treballen al municipi de Lleida durant la campanya de la fruita i on s'allotgen per disposar de la informació en cas d'un rebrot de coronavirus.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

L'espai concentra tots els serveis que es posen a disposició dels temporers

La Paeria de Lleida «centralitza» enguany el dispositiu d'atenció als temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida, al recinte dels Camps Elisis, de manera que l'espai concentra tots els serveis que es posen a disposició de les persones que arriben a la ciutat per treballar a la campanya de la fruita. Des de la Paeria confien a poder cobrir tota la campanya, que s'allargarà fins a mitjans de setembre.

El pavelló té capacitat per allotjar 122 temporers, encara que aquest número es podria augmentar si calgués. Aquesta «centralització» també comporta el trasllat als Camps Elisis de l'operatiu que la Paeria havia habilitat al pavelló municipal Agnès Gregori per acollir persones sense llar i, darrerament, també alguns temporers. A l'interior del pavelló, a més de l'allotjament, s'ofereixen els serveis de consigna i menjador. A més, com a novetat, el servei de menjador oferirà dos àpats diaris als temporers: esmorzar i sopar. Els anys anteriors només se servia el primer àpat del dia.

Les dutxes es troben a l'exterior del pavelló, en mòduls prefabricats, de la mateixa manera que l'Oficina d'atenció als temporers. En aquest punt és on els temporers reben una primera atenció personal i social per detectar quines són les seves necessitats a més de l'atenció laboral per ajudar-los en el procés de recerca de feina.

Podran estar-se al pavelló fins a set dies

En principi, els temporers podran estar-se al pavelló fins a set dies, ampliables a tres més en funció de les necessitats que es detectin o bé si encara no han trobat feina, segons ha explicat la coordinadora responsable de la regidoria de Drets Socials, Gemma Domingo. «La voluntat és que hi hagi rotació de les persones usuàries per poder acollir com més gent millor», ha indicat. En cas que siguin persones ja estan treballant, des dels serveis socials vetllaran perquè puguin disposar d'un espai alternatiu on dormir, ja que la normativa estableix que sigui l'empresari qui els el faciliti en aquest cas.

El disseny del dispositiu al pavelló 3 de Fira de Lleida s'ha fet tenint en compte «totes les mesures de seguretat per poder allotjar persones i minimitzar possibles riscos». En aquest sentit, Domingo ha indicat que dins el pavelló s'ha augmentat la distància entre hamaques, així com entre les taules de la zona del menjador, on també s'ha limitat la capacitat. Entre altres, el protocol de funcionament del dispositiu també preveu circuits tancats i mantenir les distàncies de seguretat, també als serveis de dutxes i sanitaris.

A més d'això, a l'entrada del pavelló 3 hi haurà una càmera de control de temperatura per identificar possibles casos positius de coronavirus. En cas que es detecti que alguna persona presenta febre o altres símptomes de la Covid-19 serà derivada de forma immediata a l'hotel Rambla, l'espai que s'ha habilitat per persones simptomàtiques o positives de la malaltia. Allà se li farà la prova corresponent i en cas de donar positiu i no requerir hospitalització seguirà a l'hotel.

Imatge de bosses i maletes de temporers guardades al pavelló 3 de Fira de Lleida
L'Ajuntament efectuarà un cens per saber quants temporers treballen a la fruita al municipi i on s'allotgen | LleidaDiari.cat

La Paeria nega la privatització de l'atenció als temporers

La regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha negat que la Paeria de Lleida hagi privatitzat el servei d'atenció als temporers, tal com havia denunciat aquest dilluns la plataforma Fruita amb Justícia Social. Castro ha explicat que, inicialment, s'ha quantificat el cost del dispositiu en uns 295.000 euros, dels quals 70.000 euros els aporta la Diputació de Lleida.

«Els costos els assumeix l'Ajuntament que hi té 20 persones treballant» de les quals 2,5 procedeixen de l'Ordre Hospitalari Sant Joan de Déu, que ja treballaven en el Pla Iglú, segons ha detallat. «Els Serveis Socials municipals no poden treballar les 24 hores del dia i, per això, calia aquest reforç puntual», ha indicat Sandra Castro. Així mateix, també hi col·laboraran d'alguna manera o altres entitats com ara Càritas, Arrels Sant Ignasi i Creu Roja, entre altres.

Cens de temporers que treballen al municipi

L'Ajuntament de Lleida, de la mateixa manera que estan fent altres consistoris de la zona, posarà en marxa un cens per conèixer quants temporers estan treballant a l'Horta i on s'allotgen per si es produís un rebrot de coronavirus, poder disposar així d'aquesta informació per actuar amb major agilitat, segons ha explicat el regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro. A la vegada, permetrà a l'Ajuntament saber les necessitats de temporers i d'allotjament per a aquest col·lectiu a la ciutat durant la campanya de la fruita a la capital del Segrià. La Paeria posarà les dades a disposició del Departament de Salut i també les publicarà al web municipal i al de l'Horta de Lleida.

La Paeria ja treballa en el projecte d'atenció a temporers per al 2021

Sandra Castro ha remarcat que la situació d'«excepcionalitat» per la Covid-19 ha dificultat el disseny del projecte d'atenció als temporers per aquesta campanya. Així mateix, la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes ha dit que la Paeria ja treballa en el pla per a l'estiu del 2021 en què «hi poden haver plantejaments que no coincideixin amb el model actual», com ara «poder disposar d'espais permanents durant tot l'any, tant pel que seria pel Pla Iglú com per a l'atenció a temporers».


Comentaris

envia el comentari