Catalunya Diari

La preinscripció a les Escoles Bressol públiques de Lleida serà del 3 a l'11 de juny

S'ofereixen 639 places a les 19 escoles que integren la Xarxa d'Escoles Bressol Públiques

Imatge de recurs d'una escola bressol
La Paeria estudia poder obrir les bressol a partir de la fase 2 | Pixabay

La preinscripció a les Escoles Bressol Municipal per al curs 2020-21 tindrà lloc del 3 a l'11 de juny. Aquest any, l'estat d'alarma arran de la Covid-19 ha fet endarrerir tot el procediment de matrícula però la voluntat del servei d'Educació de la regidoria d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, segons ha explicat la regidora Sandra Castro, és "garantir que les famílies interessades a portar els seus infants a les escoles bressol públiques ho facin amb tota la informació i seguretat".

Des del servei d'Educació de la regidoria d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes es recomana fer la preinscripció en línia per agilitzar el procés, tot i que, com cada any, l'Oficina Municipal d'Escolarització i les Escoles Bressol també atendran a les famílies per mitjà de cita prèvia. El dia 22 de maig es publicarà el tràmit amb la informació sobre la documentació que han d'aportar els pares i mares. També es pot demanar cita prèvia per mitjà del web educacio.paeria.cat o ebressol.paeria.cat i per telèfon, al 973-700 618.

Per al curs 2020-21 s'ofereixen 639 places en les 19 escoles bressol que integren la xarxa pública, 18 municipals. Un cop finalitzat el període de preinscripció, el dia 19 de juny es publicaran les relacions baremades de sol·licituds i el mateix dia es realitzarà els sorteig de desempat. Les reclamacions a les relacions baremades es podran presentar els dies 22, 23 i 26 de juny. Aquest any, la publicació del llistat de l'alumnat admès definitivament tindrà lloc el dia 2 de juliol, i d'aquest mateix dia 2 al 21 es realitzarà la matrícula dels infants admesos.

Nou horari i servei d'acollida

El curs 2020-21 presenta novetats pel que fa a l'horari lectiu i al servei i horari d'acollida. L'horari lectiu de les Escoles Bressol per al curs 2020-21 serà de les 8.30 h a 12 h i de les 15 h a les 16.30 h i el servei complementari d'acollida, que serà de pagament, s'oferirà de les 8 h a les 8.30 h i de les 16.30 h a les 17 h. "L'Ajuntament de Lleida ha ampliat l'horari lectiu per facilitar la conciliació de les famílies", ha destacat la regidora Sandra Castro, qui ha recordat el compromís de l'actual equip de govern amb les mesures que promoguin la conciliació familiar i laboral.

Portes obertes virtuals

L'equip docent de la Xarxa d'Escoles Bressol Municipals ha preparat aquest any Portes Obertes virtuals a les escoles, davant la impossibilitat d'organitzar les Jornades presencialment a causa de la crisi de la Covid-19. També es farà un Instagram Live en els pròxims dies per poder aclarir dubtes de les famílies.

Al web de les escoles bressol https://ebressol.paeria.cat)s'hi poden veure els vídeos que han preparat tots els equips docents de la Xarxa municipal d'Escoles Bressol amb la descripció de les característiques de cadascuna de les 18 escoles que integren la Xarxa, el programa d'activitats que s'hi realitzen i el seu funcionament. Els vídeos també permeten que les famílies coneguin els equips de cada centre: professorat d'educació infantil, tècnics/es superiors d'educació infantil (TSEI), alumnat en pràctiques, equip d'assessorament psicopedagògic (EAP), equip de cuina, monitoratge de menjador i conserges.

Estiu de Joc, l'activitat d'estiu per a nens i nenes de 3 a 14 anys

L'evolució de la Covid i les mesures de protecció marquen també la programació de les activitats d'estiu d'aquest 2020. La regidora d'Educació, Sandra Castro, ha explicat que amb la situació actual l'Ajuntament de Lleida oferirà un Estiu de Joc adaptat a les noves necessitats i requeriments de salut i ensenyament i no podrà oferir el programa Estiu de Petits, adreçat a infants de 0 a 3 anys, ni Esportmania.

El regidor d'Esports, Sergio Gonzàlez, ha explicat que les característiques del programa Esportmania, tant pel nombre potencial de participants, com pels espais, no és compatible amb els requeriments actuals de salut perquè conviuen activitats en espais municipals tancats i oberts i poder oferir els serveis sanitaris i cobrir les necessitats de desinfecció és molt complex i per l'Ajuntament, "el primer és garantir la salut dels infants" i això comporta no poder oferir el programa Esportmania aquest estiu. 

La regidora Sandra Castro ha detallat que s'oferiran 1.320 places en l'Estiu de Joc 2020, que tindrà la variant Estiu de Joc 1 (infants de 3 a 11 anys) amb 1.280 places i Estiu de Joc 2 (nens i nens de 12 a 14 anys), amb 40 places. Per adaptar-se a la situació actual, s'ampliarà el nombre d'escoles en les quals s'ofereix l'activitat: es passa de 3 a 6 escoles, es redueix la ràtio dels grups a 10 infants i s'han adaptat els continguts.

L'eix vertebrador de les activitats serà el lleure

Castro ha explicat que, com cada estiu, l'eix vertebrador de les activitats serà el lleure però s'hi incorporaran elements per treballar aspectes com l'acompanyament emocional, la gestió del dol i la gestió de la por i la incertesa, derivades de la situació excepcional provocada per la Covid-19. Sense deixar la vessant lúdica i també com a novetat, s'introduiran estones de lectura i activitats pràctiques en què hagin de fer petits càlculs matemàtics, com ara la preparació de receptes.

Les places inicials es podrien ampliar fins a 240, 60 més per torn, distribuïdes en les diferents escoles, si la demanda ho fa necessari. Pel que al calendari d'inscripció a l'Estiu de Joc 2020, la preinscripció telemàtica es farà del 2 al 5 de juny, el sorteig i la publicació del resultat tindrà lloc el 12 de juny, la matriculació del 16 al 19 de juny i les places vacants es faran públiques el dia 23 de juny.

Les escoles on es durà a terme l'Estiu de Joc 1 són Joc de la Bola (amb servei de menjador), Pràctiques II, Enric Farreny (amb servei de menjador), Frederic Godàs, Països Catalans (amb servei de menjador), Riu Segre, El Vilot-Sucs i Joan Mañé a Raimat. Es realitzaran quatre torns, dos al juliol i dos a l'agost. L'estiu de Joc 2 s'oferirà a les escoles Enric Farreny (amb servei de menjador) i Països Catalans (amb servei de menjador), únicament durant el mes de juliol.

Reobertura de les Escoles Bressol Municipals

Sobre la reobertura de les Escoles Bressol Municipals, la regidora Sandra Castro ha informat que s'hi està treballant perquè puguin obrir en fase 2 d'acord amb el Pla d'obertura de centres educatius en fase de desescalada en la finalització del curs 2019/20 i per a l'organització i funcionament dels centres i els estudis del curs 2020/21.

Castro ha detallat que aquesta fase preveu la reobertura de centres educatius per a reforç escolar especialment en els cursos de fi de cicle, atendre les necessitats de conciliació de la vida laboral i familiar, així com els alumnes d'educació especial. La regidoria ja ha demanat a les direccions de les EBM una estimació de les famílies que podrien necessitar el servei per motius de conciliació i està passant una enquesta per a les famílies per tenir les dades més acurades possible. En paral·lel s'està treballant amb Protecció Civil i prevenció de riscos tots els aspectes per garantir el servei amb totes les condicions de seguretat, en cas que es puguin reobrir a partir de l'1 de juny.


Comentaris

envia el comentari