Catalunya Diari

Premien el robot per a granges de porcí de l'ETSEA

Es tracta d'un sistema robotitzat patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL

El sistema permet millorar la gestió de les explotacions
El sistema permet millorar la gestió de les explotacions | EXAFAN SA

El sistema intel·ligent d'alimentació de precisió (IPF) per a granges de porcí desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL) ha estat guardonat amb el premi a la millor novetat tècnica al primer Congrés Porcí EXAFAN, a Saragossa. Es tracta d'un sistema robotitzat patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL avalat per més de 10 anys de recerca en col·laboració amb Agriculture and Agrifood Canada.

L'IPF s'ha dissenyat per a obtenir el màxim rendiment de l'alimentació, reduint la producció de residus contaminants i els costos de producció, mentre augmenta la qualitat alimentària. Els equips identifiquen, pesen i dosifiquen als animals de forma individualitzada mitjançant cròtals d'identificació electrònica, subministrant la ració i composició adequada a cada individu.

 

Gestiona tots els animals presents en la nau i el mateix sistema

El software central gestiona tots els animals presents en la nau i el mateix sistema (estoc de pinso, pes mitjà del lot, etc.) per a prendre les decisions necessàries a cada moment, optimitzant la gestió de la granja. L'estalvi en el consum de pinso oscil·la entre el 13% i el 35%. També es redueixen les emissions de metà i nitrogen (en forma d'amoníac i nitrits). Un altre dels avantatges, segons els seus promotors, és la disminució del consum d'antibiòtics, ja que els fàrmacs s'administren de forma individualitzada.

El responsable del projecte d'aquest sistema robotitzat per a granges és el catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL Jesús Pomar, que va assistir al congrés d'EXAFAN amb el també catedràtic de l'ETSEA Joaquim Balcells. Pomar va parlar sobre alimentació de precisió i granges intel·ligents, mentre Balcells ho va fer sobre genètica i nutrició porcina.

Les temàtiques socials seran un dels eixos de la Universitat d'estiu de la UdL

Dinàmiques de resistència no violenta contra diferents tipus d'opressió, problemes i reptes que existeixen per assolir el dret universal a la salut, propostes per entendre i combatre la marginalitat, l'exclusió i la discriminació o com lluitar activament contra el maltractament i l'abús sexual infantil, són algunes de les temàtiques socials que s'abordaran en la 27a Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida (UdL), un dels eixos de l'edició d'enguany.

En total, s'han programat 65 cursos -dos són semipresencials i vuit virtuals- de diversos àmbits, com ara la salut, l'educació, la història, la gestió del patrimoni, el teatre, la música, la fotografia, el medi ambient, l'energia, la gestió empresarial i les noves tecnologies, que tindran lloc en disset municipis lleidatans, un de Barcelona i un de Girona.


Comentaris

envia el comentari