Catalunya Diari

Premien els serveis d’Endocrinologia i Radiologia de l'Arnau de Vilanova

Responsables d'ambdós serveis han recollit recentment els guardons atorgats per diferents entitats

Recollida del premi
Recollida del premi | LleidaDiari.cat

El Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha estat premiat per una comunicació al Congrés Nacional de la Sociedad Española de Nutrición Clínica y Metabolismo (SENPE), que va tenir lloc el mes de juny a Santiago de Compostela.

La comunicació, que portava per títol 'Risc de malnutrició precirurgia i la incidència de complicacions postquirúrgiques en pacients sotmesos a un programa d'optimització nutricional prequirúrgica i que estaven rebent complementació nutricional amb una fórmula immunomoduladora', tractava sobre el risc nutricional que presenten els pacients oncològics abans d'una intervenció i, si aquest risc, està relacionat amb l'aparició de complicacions posteriors a la cirurgia. 

Aquests pacients són derivats a la consulta de nutrició del Servei d'Endocrinologia on se'ls fa un cribratge nutricional per detectar el risc de malnutrició que presenten i se'ls suplementa els 7 dies previs a la intervenció. La dietista-nutricionista de l'HUAV, Cristina Domínguez Gadea, va recollir el premi, que està dotat amb 2.000 €, que permetran seguir amb la recerca del Servei d'Endocrinologia a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). 

Un altre premi pel Servei de Protecció Radiològica i Radiofísica 

D'altra banda, el Servei de Protecció Radiològica i Radiofísica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha rebut un premi durant la celebració a Burgos de l'últim Congrés de la Societat Espanyola de Física Mèdica (SEFM) per un estudi sobre la braquiteràpia ginecològica.

La braquiteràpia és una modalitat de radioteràpia que utilitza fonts radioactives per al tractament de càncers de pell, pròstata, etc., sent la tècnica recomanada en càncers de cèrvix i endometri. Concretament, el Servei de Protecció Radiològica i Radiofísica de l'HUAV ha rebut el premi a la millor comunicació per un estudi sobre la braquiteràpia ginecològica de reconstrucció directa en ressonància magnètica nuclear (RMN). 

Aquests tumors només són delimitats amb precisió en RMN però els aplicadors necessaris per portar les fonts d'alta energia (iridi 192 o cobalt 60 són les més habituals) al tumor, són difícils de veure en aquesta modalitat d'imatge. A més, al ser un tractament força localitzat, la precisió en la col·locació de la font és vital per a un tractament efectiu i que alhora minimitzi la dosi en els òrgans propers. El treball premiat és una recerca sobre la millora i automatització del procés de col·locació d'aquests aplicadors.

Recollida del premi del servei de radiologia
Recollida del premi del servei de radiologia | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari