Catalunya Diari

La Unitat de Mama de l’Hospital Arnau de Vilanova rep un premi a Suïssa

Ha rebut el Segon Premi a la Millor Comunicació en el congrés XVI St. Gallen International Breast Cancer Conference

Metges de l'Arnau
Serafín Morales i Ariadna Gasol, oncòlegs de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, acompanyats d’Edelmir Iglesias, cap de la Unitat | LleidaDiari.cat

La Unitat de Mama de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha rebut el Segon Premi a la Millor Comunicació en el congrés XVI St. Gallen International Breast Cancer Conference, celebrat a Suïssa del 20 al 23 de març. Serafín Morales i Ariadna Gasol, oncòlegs de la Unitat de Mama, van presentar-hi els resultats d'una investigació que han desenvolupat a l'Hospital, consistent a realitzar un perfil genètic dels càncers de mama hormosensibles.

L'objectiu d'aquest estudi és conèixer els casos de càncer que respondrien a un tractament de quimioteràpia abans de practicar la cirurgia. Els resultats de la investigació (en la qual van participar 77 pacients) han demostrat que la quimioteràpia s'hauria pogut evitar en el 37% dels casos. Una altra de les conclusions de l'estudi ha estat que les pacients amb major risc de recaiguda són les que van presentar una millor resposta al tractament. El títol del pòster premiat és Selection of Neoadjuvant Treatment based on Oncotype Score in Luminal Breast Cancer.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Investigadors lleidatans troben una nova estratègia contra el càncer d'endometri

Una recerca, liderada per Antonio Gil i Eva Colás del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i per Xavier Matias-Guiu i Núria Eritja de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), ha estudiat l'eficàcia de l'ABTL0812, un fàrmac desenvolupat per la farmacèutica catalana AbilityPharma, i que s'està provant en assajos clínics de fase dos en pacients amb càncer d'endometri avançat o metastàtic.

L'estudi demostra que ABTL0812 és una opció terapèutica efectiva i selectiva per a les cèl·lules canceroses, ja que només elimina aquestes cèl·lules i no les sanes. L'estudi s'ha publicat a la revista Gynecologic Oncology.

El càncer d'endometri és el més freqüent dels tumors de l'aparell reproductor femení

El càncer d'endometri és el més freqüent dels tumors de l'aparell reproductor femení. Segons les últimes estadístiques, l'any 2018 el nombre de nous casos diagnosticats d'aquesta malaltia a tot el món va ser de 382.069 i va causar més de 89.900 morts. Malauradament, les taxes de mortalitat han augmentat en els darrers anys.

Per tal de diagnosticar de manera fiable el càncer d'endometri i garantir-ne el millor tractament, els metges han de determinar amb precisió el subtipus de càncer, el grau de diferenciació i de disseminació tumoral. Aquells tumors que presenten una histologia no endometrioide, alt grau o han disseminat fora de la cavitat uterina en el moment del diagnòstic no presenten d'inici un bon pronòstic ―, ja que la taxa de resposta al tractament és baixa i les opcions terapèutiques són força limitades. Aquesta situació reflecteix fortament la necessitat d'estratègies terapèutiques noves i eficients.


Comentaris

envia el comentari