Catalunya Diari

Preparatius al pavelló 3 de Fira de Lleida per tornar a atendre temporers

La parròquia de Sant Ignasi acull 11 persones mentre no entra en funcionament el dispositiu del municipal

Operaris enllesteixen aquests dies els preparatius al pavelló 3 de Fira de Lleida, que a partir de dimarts vinent, 1 de juny, tornarà a centralitzar el dispositiu d'atenció a persones temporeres de l'Ajuntament de la ciutat. En aquest punt hi haurà l'oficina única d'intenció per a les persones que arriben a la ciutat per treballar a la fruita, així com 122 places d'allotjament d'emergència i també s'hi oferiran àpats, serveis de dutxes, bugaderia i consigna.

Algunes entitats, però, consideren que aquest operatiu s'engega massa tard. Davant d'això, la parròquia Sant Ignasi acull 11 persones des de mitjans de maig a l'espera que la Paeria obri el pavelló firal. Asseguren que si tinguessin més places, també les omplirien.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L'Ajuntament de Lleida posarà en marxa aquest dimarts, 1 de juny, el dispositiu d'atenció als temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida, al recinte dels Camps Elisis. En els darrers dies, els operaris han intensificat els treballs per adequar aquest espai dins del calendari previst. A l'exterior ja s'hi poden veure els mòduls prefabricats on hi haurà l'oficina d'atenció als temporers i els serveis de dutxes, mentre a l'interior s'han senyalitzat els espais d'allotjament i de menjador i també s'ha començat a col·locar part del mobiliari.

Pla general d'una dona col·locant cadires a la zona de menjador als pavellons de Fira de Lleida
Preparatius al pavelló 3 de Fira de Lleida per tornar a atendre temporers a partir de dimarts | LleidaDiari.cat

És el segon any consecutiu que la campanya de la fruita es desenvolupa amb pandèmia

És el segon any consecutiu que la campanya de la fruita es desenvolupa amb pandèmia i també el segon any que el pavelló ofereix servei d'allotjament. En concret, hi haurà 122 places on, inicialment, cada persona podrà passar-hi set nits i amb una pròrroga de tres més si es considera necessari. En aquest espai també s'oferirà esmorzar i sopar i els serveis de dutxes, bugaderia, consigna i de connectivitat.

Una de les novetats d'enguany és que la Paeria posarà pisos a disposició de temporers que estigui treballant. S'oferiran 18 habitatges moblats i equipats amb un total de 104 places que tindran un preu social de 4 euros per nit (120 euros al mes), a més d'una fiança de 100 euros. El dispositiu de la Paeria de Lleida funcionarà entre l'1 de juny i l'1 de setembre. Tot i això, algunes entitats de la ciutat consideren que l'operatiu municipal s'engega massa tard i alerten que al mes de maig a la ciutat ja hi comença a haver moviment de persones que busquen feina i que acaben dormint al carrer.

Davant d'això, la fundació Arrels Sant Ignasi, Càritas i Creu Roja han tornat a posar en marxa, per segon any, un projecte per acollir temporers a la parròquia de Sant Ignasi de Loiola de Lleida fins que la Paeria obri els pavellons. En concret, des del 17 de maig i fins a l'1 de juny aquest espai ofereix allotjament, sopar i esmorzar, servei d'higiene, bugaderia i consigna a 11 persones que busquen feina al sector agrari. El rector de la parròquia i president de la fundació Arrels Sant Ignasi, Roger Torres, diu que l'acollida que ofereixen és molt limitada per la pandèmia, però deixa clar que si poguessin oferir més places de les 11 que tenen actualment, el nombre d'usuaris seria més alt.

11 persones acollides

Pel que fa a el perfil de les 11 persones acollides, Torres diu que 9 d'elles estan en situació administrativa regular i que una, fins i tot, té DNI espanyol. En canvi, assenyala que el nombre de persones amb situació regular que l'any passat s'allotjaven al pavelló no arribava a la meitat. De fet, ha afegit que dos dels usuaris ja han marxat de la parròquia després de trobar feina i que aquestes places s'han omplert automàticament.

Les persones que han passat per la parròquia tenen edats compreses entre els 27 i els 62 anys. «El primer dia va ser impactant veure els rostres de persones molt cansades de malviure i mal dormir i a la segona nit veure com sortien amb una cara molt diferent i agraïdes», explica el rector, que afegeix que moltes d'aquestes persones porten molts anys vivint i treballant a Catalunya i a altres parts de l'estat espanyol.

Per tot plegat, el president d'Arrels Sant Ignasi defensa que cal abordar la problemàtica dels temporers des d'un punt de vist molt més integral i deixa clar que es tracta d'un tema laboral. «Si continuem mirant any rere any la realitat ens diu que molta gent, si bé perquè encara no tenen contracte, estan en lloc de ningú», finalitza.


Comentaris

envia el comentari