Catalunya Diari

El pressupost de la UdL puja un 2,7% per al 2020

El consell de govern ha aprovat la proposta de dues noves titulacions pel curs vinent

Universitat de Lleida
La UdL ha apujat el seu pressupost per l'any 2020 | UdL

El Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha aprovat aquest dimecres la proposta de pressupost de la institució per al 2020. Els comptes ascendeixen a 96.304.149,86 euros, el que suposa un increment del 2,72 per cent respecte a l'actual exercici. Per a l'aprovació definitiva, cal el vistiplau del Consell Social, que es reunirà el dijous, 19 de desembre.

El gerent de la UdL ha alertat que «la no aplicació del model de finançament de les universitats públiques catalanes per part de la Generalitat de Catalunya des de 2017 ha portat al sistema universitari a una situació límit». Josep Maria Sentís ha afegit que «la tan reivindicada reducció dels preus públics dels graus i dels màsters oficials sembla que serà una realitat durant l'exercici 2020. Ara bé, no es pot realitzar sense un finançament adequat».

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Preveuen que es mantingui la matrícula de graus

Pel que fa a ingressos, segons ha informat el gerent, els comptes de la UdL preveuen que es mantingui la matrícula de graus i programes de doctorat, tot i una davallada en els màsters oficials. Per contra, s'espera un increment dels ingressos per formació contínua i de recaptació de despeses indirectes. Respecte al finançament de la Generalitat, Josep Maria Sentís ha apuntat que «es preveu el mateix import dels ingressos reconeguts de l'exercici 2016, més el finançament dels increments retributius i del campus d'Igualada».

Quant a despeses, Sentís ha destacat que la de personal augmenta en uns dos milions i mig d'euros a causa de «part dels increments de les retribucions del 2019 no previstos en els pressupostos d'enguany, la previsió de l'increment del 2% pel 2020, el creixement vegetatiu –increment dels complements personals lligats a l'antiguitat i a l'activitat i producció del professorat-; i per la previsió de contractació de personal lligat a la implantació de les noves titulacions d'Igualada». El gerent ha afegit que «la resta de capítols de despesa s'han hagut d'ajustar davant la manca de finançament de la Generalitat».

Augmenta el pressupost de personal

Per programes pressupostaris, l'únic que augmenta és el de Personal, amb una pujada del 5,1%. La resta es mantenen en nivells similars als d'enguany o baixen. El que més, Organització, recursos i serveis amb una reducció del 5,73% «pels ajustos en les diferents partides de funcionament davant la manca de recursos», apunta el gerent. També es retalla el programa de Comunitat universitària un 2,75% «per la reducció d'algunes beques i malgrat l'increment de les no compensades de les administracions públiques».

Dues noves titulacions pel curs vinent

Al marge dels temes econòmics, el consell de govern ha aprovat la proposta de dues noves titulacions pel curs vinent. El 2020-2021 està previst que arrenqui el doble grau en Geografia i Turisme, que dependrà de la Facultat de Lletres, i el doble màster en Psicologia General Sanitària i en Neuropsicologia, a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social.

El vicerector d'Ordenació Acadèmica, Francesc Giné, ha explicat que «es tracta de reforçar les titulacions existents fent més atractiva l'oferta». «En ser titulacions que ja s'imparteixen a la UdL de forma individual, no cal l'acreditació de l'AQU. Per això, encara no s'ha determinat ni el nombre de crèdits ni els itineraris a realitzar per l'alumnat», ha afegit.

Contractació d'un subministrament de simulador de pacient

També s'ha donat llum verda al plec de clàusules per a la contractació d'un subministrament de simulador de pacient per a la Facultat de Medicina, amb un pressupost d'uns 73.000 euros. El SimMan Essential representa un pacient adult de cos sencer i funciona sense fils. Serveix per a avaluar el pensament crític i les habilitats de presa de decisions clíniques sobre les funcions respiratòries, cardíaques i de circulació.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari