Catalunya Diari

Els preus baixen vuit dècimes al juliol a Lleida i fixen la inflació en el 2,6%, tres dècimes més que la taxa catalana

El cost dels carburants i de l'electricitat continuen impulsant l'encariment de la vida per sobre del 2% per tercer mes consecutiu

Els preus van caure vuit dècimes al juliol en relació al juny a la demarcació de Lleida i van deixar la inflació anual en el 2,6%, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa registrada a Lleida és tres dècimes superior a la del conjunt de Catalunya (2,3%) i supera en quatre dècimes a la xifra d'inflació anual del conjunt de l'estat espanyol (2,2%). La inflació anual del juliol se situa una dècima per sota de la taxa anual registrada al juny al conjunt de comarques lleidatanes.

Lleida ha registrat la mateixa inflació que Girona i Tarragona mentre que la de Barcelona s'ha situat per sota, en el 2,2%. L'IPC català continua la tendència iniciada al maig amb l'increment de preus dels carburants i els lubricants, els derivats del petroli, i la pujada de preus de les fruites fresques de temporada. A Catalunya, els preus al juliol van baixar sis dècimes en relació al juny per l'impacte de les rebaixes d'estiu.

Els preus que més van augmentar van ser els del transport -subgrup que inclou els carburants- amb una pujada anual del 5,9% a Lleida i de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles que van pujar un 5,9%. Es tracta del tercer mes consecutiu amb una taxa d'inflació superior al 2% (al juny va ser del 2,7% i al maig del 2,4%) mentre que a l'abril se situava en l'1,3%.

A l'abril van pujar

Aquestes dades arriben després de que en altres mesos de l'any, com per exemple l'abril, els preus pugessin a Lleida. Concretament, els preus a Lleida van augmentar a l'abril en set dècimes en relació ambl març i van situar la inflació anual en l'1,3%, la mateixa taxa que l'IPC que es va registrar en aquesta demarcació al març, segons les dades publicades per l'institut d'estadística espanyol.

Tot i l'increment dels preus de les gasolines aquest abril, la inflació anual a Lleida s'ha mantingut plana en relació amb març per l'impacte de l'efecte calendari de la Setmana Santa que aquest any ha caigut al març, contràriament a l'any passat que va caure a mitjans d'abril. L'efecte calendari ha provocat que aquest any els preus de les cistelles de l'oci i cultura i dels hotels, cafès i restaurants han estat molt més baixos que a l'abril de l'any passat en plena ocupació turística de Setmana Santa.


Comentaris

envia el comentari