Catalunya Diari

Més de 350 professionals es formen en recerca biomèdica en model porcí a Lleida

L’any passat es van iniciar 5 nous projectes d’investigació a les instal·lacions

Veterinaris operant
Veterinaris operant | LleidaDiari.cat

El Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA), integrat a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), ha impartit 33 cursos el 2018, 15 dels quals han estat d'àmbit internacional. Un total de 355 professionals sanitaris es van formar l'any passat al centre de recerca biomèdica en model porcí. Endoscòpia Digestiva, Principis de Cirurgia Vascular, Cirurgia Hepàtica o Bariàtrica són alguns dels cursos que s'han ofert.

Des de 2016, el CREBA s'ha convertit en un centre únic a Catalunya que compagina l'activitat docent amb la recerca. El 2018 es van iniciar cinc projectes d'investigació en model porcí, en els quals el CREBA ha donat suport, tant en cessió d'instal·lacions i equips com en personal. Els serveis prestats pel personal del CREBA comprenen des del suport administratiu, tècnic i veterinari, fins a l'assessorament metodològic. Aquests projectes ―que estan liderats per investigadors de l'IRBLleida, però també per investigadors externs― aprofiten les instal·lacions innovadores per fer-hi recerca sobre malaltia renal, cirurgia laparoscòpica per a la reparació d'hèrnies i el tractament d'aneurismes, entre d'altres.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Una classe per a professionals del sector porcí
Una classe per a professionals del sector porcí | LleidaDiari.cat

 

El centre també realitza una tasca important de divulgació científica

El centre també realitza una tasca important de divulgació científica als centres escolars. Cada any s'organitzen visites en què els alumnes coneixen de primera mà en què consisteix la recerca biomèdica en model porcí. Així mateix, les instal·lacions també s'utilitzen per a la instrucció lliure de metges residents o adjunts, amb l'objectiu de realitzar-hi proves o exercicis d'entrenament sense que hagin d'estar necessàriament associades a un curs o una activitat reglada. El 2018 s'han realitzat diverses activitats d'aquest tipus: anestèsia, cirurgia general, cirurgia toràcica, ginecologia, nefrologia, cardiologia i urologia.

El CREBA, ubicat a Torrelameu, està dirigit pel cap de servei de Cirurgia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i responsable del Grup de Recerca de l'IRBLleida, Jorge J. Olsina Kissler. La directora tècnica és Dolores C. García Olmo i la coordinadora d'activitats quirúrgiques és Carmen Mias Carballal.

Els drons vigilen l’entorn de granges a Lleida per prevenir la Pesta Porcinaç

Els Agents Rurals han iniciat aquesta setmana prospeccions amb dron per detectar la presència de porcs senglars que puguin acostar-se a granges de porcs. Segons ha explicat a l'ACN el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, amb aquesta mesura es pretén «dibuixar un escenari» per poder controlar la malaltia en cas que entri al país.

Ho fan amb càmeres tèrmiques que els permeten veure on viuen i sobretot on dormen els senglars. Des del Departament d'Agricultura, el Cap del Servei de Coordinació Territorial i veterinari, Joaquim Porcar, ha dit en la visita a una granja de nova construcció a Sucs, al Segrià, que el «risc» avui és el mateix que quan es va detectar el brot de la pesta porcina a Bèlgica, i per això cal que el sector «no es relaxi» en relació al compliment de les mesures de bioseguretat.


Comentaris

envia el comentari