Catalunya Diari

Un projecte de radioteràpia de l'Arnau de Vilanova és finalista als Premis ACCA

L’Associació Catalana de Crítics d’Art ha seleccionat el projecte impulsat per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Centre d’Art la Panera en la categoria d’Educació

Imatge del grup
Imatge del grup | LleidaDiari.cat

El projecte Radiació +++, que actualment està desenvolupant l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova en col·laboració amb el Centre d'Art la Panera per millorar el Servei d'Oncologia Radioteràpica a través de l'art, és un dels cinc finalistes que opten als Premis ACCA 2019, impulsats per l'Associació Catalana de Crítics d'Art. El projecte Radiació +++ ha estat nominat en la categoria d'Educació i la nominació es resoldrà a la gala de lliurament de premis, que tindrà lloc el pròxim 2 d'abril a l'Auditori del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

El projecte Radiació +++ pren com a marc de referència els programes d'art contemporani que s'apliquen als hospitals francesos des de l'any 2000, amb el nom "Art et Hôpital", duts a terme a partir d'un conveni entre els ministeris de Sanitat i Cultura de l'Estat francès. Radiació +++ és un projecte de col·laboració entre l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Centre d'Art la Panera, que va néixer al 2017 amb la idea d'utilitzar l'art per millorar el Servei d'Oncologia Radioteràpica. El programa, en el qualcol·laboren una desena d'artistes, compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Recerca de la interacció entre artistes, pacients, expacients, familiars i professionals 

La singularitat de Radiació +++ rau en el fet que el projecte no busca només humanitzar el Servei d'Oncologia Radioteràpica. L'aspecte pioner (l'Hospital Arnau és l'únic hospital de l''Estat espanyol que l'està fent) resideix en la recerca de la interacció entre artistes, pacients, expacients, familiars i professionals del Servei. Tots ells treballen amb un objectiu comú: utilitzar l'art per transformar l'espai i millorar l'experiència de tota la comunitat hospitalària. Fins ara, han participat en el programa Radiació +++ l'artista lleidatana Lara Costafreda, els integrants de Domestic Data Streamers, que han treballat disciplines pictòriques i interactives, la il·lustradora basca Josune Urrutia i el dramaturg Jaime Conde-Salazar.

Investigadors catalans demostren el vincle entre el Parkinson i la neuromelanina

La mort de les neurones que contenen un pigment de color marró, similar a la melanina de la pell i que s'anomena neuromelanina, produeix la malaltia de Parkinson. Tot i que fa cent anys que es coneix aquesta associació de la neuromelanina i el Parkinsonfins ara no s'havia pogut descriure el paper que té aquest pigment en la malaltia, ja que a diferència de les persones, els animals d'experimentació del laboratori no en generen.

Per estudiar-lo, investigadors del grup de recerca en Malalties Neurodegeneratives del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han desenvolupat models animals que produeixen neuromelanina i han descobert que l'acumulació excessiva del pigment dins les neurones produeix la malaltia, segons descriuen en un article publicat a la revista 'Nature Communications'. Els investigadors també han demostrat en un model experimental que modular els nivells de neuromelanina pot prevenir la degeneració del Parkinson.


Comentaris

envia el comentari