Catalunya Diari

Protecció Civil manté activada l’alerta del Neucat per les nevades i avisa del risc d’allaus al Pirineu i Prepirineu

Protecció Civil manté activada l’alerta del Neucat per les nevades i avisa del risc d’allaus al Pirineu i Prepirineu| ACN - Fotografia:

 

Protecció Civil de la Generalitat manté activada aquest divendres al migdia l’alerta del pla Neucat per les nevades que afecten tot el dia d’avui el Pirineu i Prepirineu, a partir de la cota 600 metres, a les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà, amb tendència a anar pujant fins als 1.200-1.400 metres, on es poden acumular gruixos de fins a 20 centímetres. 

La nevada segons el Servei Meteorològic de Catalunya afectarà les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, Cerdanya, Ripollès, Berguedà i Solsonès. Com a conseqüència de les nevades, també hi ha risc d’allaus fort (4 sobre 5) i calen cadenes per circular pel Port de la Bonaigua i hi ha gel i neu a la calçada a la N-145, entre La Seu d’Urgell i Andorra, i a l’N-260, entre La Seu d’Urgell i Martinet.
 
A més, al Berguedà hi ha dues vies tallades, la BV-4031 cap a Castellar de n’Hug i el tram de la BV-4024 per accedir al Col de Pal, mentre que en el tram de la mateixa via a Guardiola de Berguedà calen cadenes. També s’han d’utilitzar equipaments a la BV-4242, a Berga.
 
Fins a 71 màquines llevaneus del Departament de Territori han treballat des d’aquest dijous per mantenir les vies principals netes de neu, recorrent, ja sigui realitzant serveis preventius o bé netejant les vies de neu, més de 13.000 quilòmetres. Segons alerta Protecció Civil, no es descarta que es produeixin restriccions de pas de vehicles pesants en aquelles vies afectades per la neu o on no sigui segura la circulació d’aquest tipus de vehicle.
 
Pel que fa el risc d’allaus, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del Pla d’Emergències per risc d’allaus Allaucat que avui presenta un grau de perill FORT (4 en l’escala europea de 5) en gran part del Pirineu i Prepirineu. Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el perill d’allaus avui és fort (4 en l’escala europea de 5) a la Ribagorçana-Vall Fosca, Pallaresa, Vessant Nord del Cadí-Moixeró, Prepirineu i Ter-Freser. A l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós el perill d’allaus és marcat (3).


Comentaris

envia el comentari