Catalunya Diari

Què són les empreses demòtiques?

Què són les empreses demòtiques?| Teresa Ibars

 Vist com van les coses i vist com els nostres dirigents col·laboren amb un sistema capitalista que tendeix a apropiar-se de tot allò que és comunitari, potser seria moment ja de preguntar-nos, si volem que tot continuï com està o volem fer un canvi paradigmàtic de model. Algunes estem ja cansades de que ens tractin (a la ciutadania) com a menors d’edat i que els nostres dirigents ens facin creure que tot el que fan, ho fan tot per a nosaltres –encara que sense nosaltres-.
 
La proposta de canvi per tal de retornar al poble allò que és del poble, al nostre entendre passaria per establir nous mecanismes socials i econòmics que equilibressin l’actual desestabilitzada balança social. Una de les propostes que hauríem de començar a treballar, per tendir-hi, serien les que darrerament es coneixen com empreses demòtiques. Aquestes es defineixen com unitats productives del poble i pel poble, és a dir empreses la propietat i el control de les quals està en mans de la ciutadania. Aquesta ciutadania (demos) és la que en decideix les línies generals de funcionament a través d’una assemblea popular que alhora autogestionària la seva feina en concordança amb l'interès general de la comunitat, expressat a través de les polítiques adoptades per les assembles populars. D’aquesta manera el poble gestiona el que interessa al poble i de la manera que aquest ho vol. Així doncs queda clar que les empreses demòtiques són una eina fonamental de la democràcia inclusiva que comportaria necessariament un procés d'empoderament popular real en els nostres barris, pobles i llocs de treball i que permetria recuperar el control sobre l'economia de manera que, cada vegada més, fóssim les persones i no les elits econòmiques ni els mercats, les que decidíssim què, com i per a qui produir. La comunitat controla el procés econòmic i per tant el polític i el social.
 
Dit això, aquestes empreses per tal de poder funcionar com a tals i aconseguir canviar el sistema econòmic han de formar part d'un projecte polític global que tingui l'objectiu explícit del canvi sistèmic i que inclogui tot un seguit de mesures econòmiques, politiques, socials i ecològiques que comportin una transició cap a una nova forma d'organització social, tal i com emana de la Democràcia Inclusiva. Són finalment, l’eina fonamental per arribar a una societat igualitària i autònoma. Una societat no depenent de l’economia de mercat capitalista. Una societat en definitiva transformada i transformadora dels principis tiranitzats i capitalistes a pràctiques comunitàries en les que la ciutadania pren decisions de manera col•lectiva i gestiona mancomunadament allò que és del seu interès.
 
Teresa Ibars, militant de la CUP de Lleida


Comentaris

envia el comentari