Catalunya Diari

El govern espanyol estudia la presa de possessió de Torra per si es pot recórrer

Quim Torra ha pres possessió com a 131è president de la Generalitat de Catalunya sense jurar fidelitat a la Carta Magna ni al rei Felip VI

Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Mariano Rajoy
Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Mariano Rajoy | CatalunyaDiari.cat

Avui semblava un dia definitiu per la conformació d’una etapa política a Catalunya. La presa de possessió de Quim Torra aquest dijous, 17 de maig, era un acte clau i que posava punt final a més de cinc mesos sense Govern a Catalunya i, evidentment, d’una clara desestabilitat  institucional a causa de l’aplicació del 155.

L’acte, però, ha estat dotat d’una fortíssima excepcionalitat. De fet, com ja es va avançar just després de la investidura de Torra, es volia que la presa de possessió del 131è president de la Generalitat fos sòbria i sense convidats, quelcom que no passava des del 1980. Així, es volia  posar en relleu l'excepcionalitat política que s'està vivint, amb l'aplicació de l'article 155 i els membres de l'anterior Govern a la presó o a l'exili.

El govern de Mariano Rajoy, així mateix, s’emmarca en aquesta excepcionalitat per estudiar si la presa de possessió catalana podria haver incorregut en alguna il·legalitat.

El govern espanyol estudia l’acte per si es pot recórrer

La investigació, segons ha avançat ‘La Vanguardia’, l’està duent a terme el ministeri de Justícia. El ministre Rafael Catalá està estudiant la fórmula emprada aquest matí pel president Quim Torra per prendre possessió de la Generalitat.

Analitzen, així mateix, si l’acte pot ser suspès, ja que el nou president català no ha jurat fidelitat a la Carta Magna ni al rei Felip VI. Quelcom que es considera imprescindible a l’organigrama del Govern i que ha estat una tradició perenne, a excepció de la presa de possessió de Carles Puigdemont l’any 2016.

Mariano Rajoy i Quim Torra, en una imatge d'arxiu
Mariano Rajoy i Quim Torra, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Des del ministeri asseguren que la normativa és força laxa —tenint en compte que l’expresident Puigdemont va poder eludir-la i no va rebre cap sanció—, tot i que estan estudiant si hi ha alguna escletxa.

 

El PP demana «unes normes més precises»

Ha estat la petició que ha fet avui el portaveu adjunt del PP al congrés dels diputats, Rafael Hernando. En aquest sentit, el popular ha explicat que ja estan en contacte amb PSOE i Ciutadans per analitzar i comprovar si «hi poden haver unes normes més precises» perquè els càrrecs públics puguin acatar la llei.


Comentaris

envia el comentari